Strožji nadzor karantene

Krek o bolj kužnih "novih sevih" in ukrepih: "Nujno jih je zaostriti"

C.E.
27. 3. 2021, 12.44
Posodobljeno: 27. 3. 2021, 13.28
Deli članek:

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je obiskal zdravstveni dom na Ravnah na Koroškem.

STA
Milan Krek: "Od sedaj naprej se bodo karantene bistveno bolj nadzirale. Ljudje bodo, če ne bodo upoštevali karantene, tudi kaznovani."

Krek se ni mogel izogniti oceni trenutne epidemiološke situacije. Najbolj ga skrbijo nove različice koronavirusa, ali kot jim brez strokovnega dlakocepstva reče sam "novi sevi". "Poleg britanskega imamo tudi južnoafriškega in brazilskega, vse to pa povečuje število okužb, saj so ti virusi veliko bolj nalezljivi," je razložil Krek in omenil, da lahko "pričakujemo, da se bo v naslednjih mesecih razvil še kakšen nov sev. Virus je takšen, da ustvarja nove različice in se ga ne bomo tako hitro rešili."

Kaj torej meni glede zaostrovanja ukrepov. "Nujno jih je zaostriti," pravi, a dodaja, da se strokovna skupina še ni uskladila. "Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo odločili s težkim srcem. Zato je predsednik republike za nedeljo tudi sklical sestanek, da se odločimo na vrhu z vsemi, tako koalicijo kot opozicijo, kaj in kako naprej," je dejal prvi mož NIJZ. Ponovil je stališče stroke, da se šole zapirajo zadnje, povedal pa je tudi, da se pripravlja nova regulativa na državni ravni, po kateri se bodo karantene bistveno bolj nadzirale, tako da bodo ljudje dejansko tudi kaznovani, če ne bodo ostali doma.

Vsem, ki se počutijo slabo ali so bolni, svetuje, naj ostanejo doma. Z njimi pa naj bodo doma tudi njihovi družinski člani.

Krek vidi predpogoj za normalizacijo življenja 70-odstotno precepljenost prebivalstva, kar bi po njegovem lahko dosegli do avgusta. Prvi šef logistike cepljenja Jelko Kacin je govoril o juliju.