Obdarovanje

FOTO: Od zobnih ščetk do osebnih portretov – vsa darila predsednika Pahorja

Antun Katalenić
27. 3. 2021, 07.14
Posodobljeno: 17. 8. 2023, 11.08
Deli članek:

Vsi javni funkcionarji so dolžni prijaviti vsa prejeta darila. Iz pisarne predsednika republike so nam sporočili, kaj vse so dobili v letu 2020.

Instagram
Indijska veleposlanica je Pahorju donirala kar njegov portret.

Zaščitna maska, lončena skleda, kravata in sličica, kolesarska čelada, potret, kolo, zobna ščetka .... so samo nekatera izmed protokolarnih in priložnostnih daril, ki jih je v letu 2020 prejel predsednik Slovenije Borut Pahor. V službi naroda je izvoljeni predsednik večkrat le prejemnik teh daril. Protikorupcijska zakonodaja je namreč oblikovana na način, da velikega dela daril ne sme obdržati, pač pa avtomatično postanejo državna lastnina.

Jasna zakonodaja

Kot je navedeno na strani Komisije za preprečevanje korupcije RS, zakon o integriteti in preprečevanju korupcije tako opredeljuje protokolarna in priložnostna darila. Protokolarna darila so darila funkcionarjem, dana s strani predstavnikov drugih državnih organov, drugih držav in mednarodnih organizacij in institucij ob obiskih, gostovanjih ali drugih priložnostih, ter darila, dana v podobnih okoliščinah. Priložnostna darila manjše vrednosti pa so darila, dana ob posebnih priložnostih, ki ne presegajo vrednosti 75 evrov in katerih skupna vrednost v posameznem letu ne presega 150 evrov, če so dana od iste osebe. Po zakonu protokolarna ali priložnostna darila, ki presegajo vrednost 75 evrov, postanejo last Republike Slovenije, lokalne skupnosti oziroma organizacije, v kateri funkcionar opravlja svojo funkcijo. Rok za prijavo sprejetih daril v letu, ko so se tudi državniki medsebojno manj obiskovali, se še ni iztekel, so nam pa iz predsednikovega urada posredovali dokumente podrobno zabeleženih daril.

Instagram
Zmagovalec Tour de France Tadej Pogačar je zmagovalni rumeni dres podaril predsedniku.

Obiski doma in v tujini

Med njimi je mogoče najti kopico zanimivih predmetov, kot je denimo slika kozjanskega zmaja, ki jo je predsednik prejel ob obisku valete na Osnovni šoli Kozje. V istem dokumentu je zabeležena tudi majica s kratkimi rokavi z napisom Proslava prodane države, ki jo je Pahor prejel od protestnikov lani poleti, navedena pa so tudi najmanjša darila v obliki kemičnih svinčnikov ali ptičjih hišic. Lani je predsednik republike prejel tudi vsaj tri portrete samega sebe. Še toliko bolj intrigantna so darila tujih veleposlanikov in državnikov. Po pošti je tako v predsedniško palačo prišla zobna ščetka s kremo, katere pošiljatelj je bil kar črnogorski predsednik Milo Đukanović, na seznamu pa je našel mesto tudi nekaj let star par skodelic z grbom SFRJ, ki ga je predsednik prejel na obisku v Srbiji.

Twitter
Tudi navadna bela kratka majica se je znašla na seznamu prejetih daril.

Dobri gostitelji

Poleg kopice športnih dresov, ki jih je Borut Pahor praviloma prejel ob sprejemu uspešnih slovenskih športnikov, izstopa športno darilo Zuzane Čaputove, predsednice Slovaške, ki je gostu v Bratislavi podarila nekaj športnih majic, športne hlače in par superg. Ene od teh sicer Pahor nosi, kot so nam v pisnem odgovoru za Svet24 pojasnili v uradu predsednika, saj takšno izjemo dovoljuje tudi zakon. Zdi pa se, da je najdražje darilo v prejšnjem letu Pahor prejel pri vzhodnih sosedih. Madžarski kolega Janos Ader mu je predal kolo z ocenjeno vrednostjo 550 evrov.

STA
Najdražje darilo je predsedniku republike podaril madžarski kolega v obliki kolesa.