socialna bomba

Agonija 557 delavcev, zaposlenih v podjetju Safilo, in njihovih družin se je začela

Karmen Grnjak / Štajerski tednik
19. 3. 2021, 07.00
Posodobljeno: 19. 3. 2021, 07.00
Deli članek:

Po četrtkovem šoku, ki ni zajel le ormoškega konca, pač je na noge postavil celotno slovensko javnost, je jasno le eno. Odločitev italijanskega podjetja Safilo, da zapre ormoško proizvodnjo očal, je dokončna. Brez službe bo tako do konca junija ostalo 557 ljudi, kar predstavlja negotovo prihodnost za prav toliko družin.

ČG
557 zaposlitev v Safilu predstavlja skoraj 20 odstotkov vseh zaposlitev pri delodajalcih na območju občine Ormož.

Zaposleni se ob neomajni odločitvi podjetja počutijo nemočne. Dodatno pa jih je pretreslo, da je podjetje o svoji odločitvi obvestilo javnost prej oziroma istočasno kot zaposlene v Safilu.

Šok in nemoč sta pojma, ki najbolje opisujeta črni četrtek prejšnjega tedna. Zaposleni v Safilu so bili postavljeni pred dejstvo, da bodo v roku dobrih treh mesecev izgubili službo. Novica je pretresla vso javnost, tako na lokalni kot na državni ravni. Župan Danijel Vrbnjak, ki predhodno naj ne bi bil obveščen o namerah podjetja, je odločitev vodstva podjetja označil za veliko katastrofo, ob tem pa že aktiviral občinske zavode k iskanju rešitev. Po pomoč se je obrnil tudi na vlado. Dejstvo je, da na odločitev podjetja ne morejo vplivati, vprašanje pa je, kako se bodo pripravili na trenutek, ko bodo vsi zaposleni ostali brez zaposlitve. Med možnimi pomočmi, ki jih je Vrbnjak odpuščenim že obljubil, je izredna občinska socialna pomoč.

Sindikat SKEI tokrat kot brezzobi tiger

V zadnjih letih se je sicer število zaposlenih v podjetju že korenito zmanjšalo, vendar nihče ni pričakoval, da lahko že jutri ostane brez službe. »Drži, že lep čas je bilo splošno znano, da v prihodnosti ne bodo več nadomeščali upokojenih delavcev, da bodo sčasoma sledila tudi odpuščanja – postopoma, ampak da se bo podjetje zaprlo in nas bodo vse odpustili, pa je dobesedno šok,« je dejala delavka.

Predsednik sindikata SKEI Martin Dular je bil nad informacijo prav tako zgrožen kot ostali, saj indicev o tovrstni odločitvi italijanskega lastnika ni bilo. Povedal je, da zahtevajo pojasnilo za tako odločitev, in dodal: »Do zdaj smo bili priča odpuščanjem zaradi upada naročil in nato spet zaposlovanju. Nikoli pa se ni govorilo o kašnem drugem scenariju. Za invalide, starejše delavce in matere samohranilke smo se še posebej občutljivi, in kot veste, smo pri zadnjem odpuščanju invalidov tožili podjetje. Če je to res konec, pa se bomo borili za večje odpravnine.«

Štajerski tednik
Zaposlenih v Safilu so prejšnji četrtek, tik pred koncem delovnega časa, doživeli popoln šok: ormoškega Safila od junija ne bo več.

Zaprla se bo skoraj petina delovnih mest v Ormožu

Na strahovito enkratno povečanje števila brezposelnih so se začeli pripravljati tudi v ptujski območni enoti zavoda za zaposlovanje. Kar jim v danem trenutku lahko ponudijo, je le informiranje in pomoč pri iskanju zaposlitve. »Nameravamo pa še dodatno okrepiti konkretne pogovore z delodajalci, ki so napovedovali dodatno zaposlovanje v tem letu, in z njihovimi združenji. V Safilu zaposleni so kader, ki je izjemno dobro usposobljen in vajen industrijskega načina dela,« je napovedal direktor zavoda za zaposlovanje Tomaž Žirovnik. A glede na zaposlitvene trende je težko pričakovati, da bi se tako veliko oseb lahko prezaposlilo. Ne gre prezreti dejstva, da 557 zaposlitev v Safilu predstavlja skoraj 20 odstotkov vseh zaposlitev pri delodajalcih na območju občine Ormož.

Počivalšek še brez konkretnih rešitev

Dan po nepričakovani najavi zaprtja podjetja se je gospodarski minister Zdravko Počivalšek sestal z direktorjem ormoškega Safila, direktorjema matične družbe ter župani občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi. Povedal je, da se proizvodnja v Ormožu brezpogojno zapira, ob tem pa seveda v svojem imenu in imenu vlade obljubil, da bodo poskrbeli za vsakega zaposlenega, pri čemer je kot najboljšo mogočo varianto omenjal zagon podobne ali drugačne proizvodnje na tej lokaciji, konkretnih rešitev pa ni ponudil. V tem kontekstu je zanimivo njegovo zagotovilo, da bodo v prihodnje našli rešitev za konkretno lokacijo. Res je, da ima Počivalšek kot gospodarski minister velike možnosti pripeljati v prostore Safila drugo podjetje in s tem ponuditi zaposlitev tistim, ki bodo ostali brez dela, a za to se mora najprej dogovoriti za najem ali odkup Safilove zgradbe, nato pa še najti podjetje, ki bo na tej lokaciji zagnalo svojo proizvodnjo. Ali bo kaj od tega uresničeno, bo (kmalu) pokazal čas. Na tovrstno podporo vlade zdaj stavijo tudi župani. Skrbijo pa jih posledice, ki bodo sledile odpuščanju: socialna kriza in še hitrejše odseljevanje občanov.

čg
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je hitro odzval povabilu župana Danijela Vrbnjaka, a konkretnih rešitev še ni na obzorju.