Čakajo

Koliko poslancev se namerava cepiti?

Luka Tetičkovič
17. 3. 2021, 18.00
Deli članek:

Poslanci bodo glede cepljenja počakali, da EMA znova preveri varnost cepiv vseh treh proizvajalcev. Če bo cepivo AstraZenece prestalo preizkus, se nameravajo cepiti z njim.

Profimedia
Zaradi pojava krvnih strdkov je pri nas začasno ustavljeno cepljenje s cepivom AstraZenece.

Od poslanskih skupin smo izvedeli, da naj bi državni zbor začetek cepljenja za poslance organiziral jutri in v petek. Takrat nameravajo biti cepljeni tudi državni svetniki, je pred tem potrdil predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Kovšca je na twitterju prejšnji teden zapisal, da bodo svetniki cepljeni s cepivom AstraZenece. Pod to informacijo so se včeraj pojavili vprašaji, saj je minister za zdravje Janez Poklukar sporočil, da bodo izvajanje cepljenja s cepivom AstraZenece zadržali, dokler evropski regulator EMA ne preuči morebitne povezanosti krvnih strdkov s cepivi vseh treh proizvajalcev.

V ponedeljek je bilo k cepljenju prijavljenih 19 od 40 državnih svetnikov. »Ob tem poudarjamo, da so nekatere članice in člani državnega sveta že cepljeni ali bodo cepljeni kot druga prednostna skupina, na primer kot zdravstveni delavci, župani ...« so sporočili iz državnega sveta.

Za cepivo AstraZenece so se takrat odločili, saj pri mRNA cepivih proizvajalcev Moderne ter Pfizerja in BioNTecha dajejo prednost najbolj izpostavljeni populaciji. Za cepljenje pa so se odločili, ker želijo biti vzgled ob dvomih o varnosti in učinkovitosti cepiva proti covidu-19. »Če naj ljudje zaupajo vanj, je prav, da politiki z osebnim primerom dokažemo tisto, kar trdimo: cepljenje je varna in učinkovita preventiva proti covidu-19,« je na twitterju zapisal Kovšca.

Cepljenje s cepivom AstraZeneca, če bo EMA presodila, da je cepivo varno, priporoča tudi vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Dobro bi bilo, če bi se s tem cepivom cepili politični vrh in tudi vsi prepoznani, ki se ukvarjajo s cepljenjem, saj bi s tem dali tudi pozitivno sporočilo ljudem glede zaupanje v cepljenje, je dejala.

V državnem zboru so ob naših dveh vprašanjih, kakšen je načrt cepljenja in kakšen je odziv nanj, poslanske skupine – molčale. Zato smo se obrnili kar neposredno na poslanske skupine.

Primož Lavre
Zaradi zapletov s krvnimi strdki, ki so jih pri nas ugotovili pri štirih primerih uporabe cepiva Pfizer/BioNTecha, v tujini pa pri cepivu AstraZeneca, bodo šla vsa cepiva v vnovični preizkus varnosti. Beovićeva pravi, da sicer število zapletov s krvnimi strdki ne presega pogostnosti strdkov v populaciji.

Cepljenje bo prostovoljno, a še nismo začeli ozaveščati

Nobena skrivnost ni, da slaba polovica populacije nasprotuje cepljenju. O tem se lahko prepričamo na družbenih omrežjih, to navsezadnje ugotavlja tudi raziskava SI-Panda Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v kateri je namero o cepljenju napovedalo 60 odstotkov vprašanih moških in le 50 odstotkov vprašanih žensk.

Cepljenje v Sloveniji ne bo obvezno, a hkrati vlada še ni začela kampanje ozaveščanja o varnosti cepiv. Na NIJZ, pod pristojnost katerega ta kampanja spada, odgovarjajo, da jo bodo začeli, ko bo na voljo dovolj cepiva.

Kako politika pojasnjuje svojo odločitev

Koliko poslancev se namerava cepiti?

SDS: 26/26 poslancev

LMŠ: 13/14 poslancev

SD: 12/12 poslancev

SMC: 8/8 poslancev

Levica: 7/8 poslancev

NSi: 7/7 poslancev

Desus: 5/5 poslancev

SAB: 5/5 poslancev

SNS: 3/3 poslancev

»Mislim, da se ni še nihče cepil. Čakamo, da bomo prišli na vrsto v skladu s strategijo, ki jo je predlagala stroka. Kolikor vem, je za našo kategorijo predvideno cepivo AstraZenece, in do zdaj nisem še slišal, da bi imel kdo s tem probleme,« je na novinarsko vprašanje prejšnji teden, ko regulatorska presoja AstraZenece še ni bila na mizi, odgovoril predsednik vlade Janez Janša.

V uradu predsednika države Boruta Pahorja so odgovorili, da se namerava Pahor s sodelavci cepiti, ko bodo prišli na vrsto v skladu z nacionalnim programom cepljenja. Cepili se bodo s cepivom, ki ga bodo predlagale strokovne službe.

»Cepil se bom takoj, ko mi bo to omogočeno. Tako upam, da bomo pripomogli k ponovni normalizaciji življenja in zaustavili zadolževanje na račun bodočih rodov,« je na naša vprašanja odgovoril Jože Lenart iz poslanske skupine LMŠ.

»Osebno sem izrazila namero po cepljenju in bi se ga tudi udeležila, saj podpiram cepljenje in zaupam cepivom, ki jih je odobrila EMA. Po posvetu z zdravnikom pa sem morala cepljenje (predvidoma bi se cepila 19. marca) žal odpovedati. Razlogi so povsem objektivne narave. Vsekakor se bom cepila takoj, ko se bom lahko,« je dejala Jerca Korče, poslanka in podpredsednica LMŠ.

»Zaupamo dosežkom znanosti in verjamemo, da je izhod iz trenutne pandemije možen z dosegom zadostne stopnje precepljenosti, ki vodi do kolektivne imunosti oziroma do lažjega poteka bolezni,« so odgovorili v poslanski skupini SMC. Cepivu so naklonjeni tudi v poslanski skupini NSi in so v čakalni vrsti za cepljenje.

V poslanski skupini SD so dejali, da se je en poslanec po priporočilu zdravnice že cepil s prvim odmerkom cepiva AstraZenece. Cepiti se nameravajo tudi vsi ostali poslanci, ki se bodo cepili, ko pridejo na vrsto.

V poslanski skupini SDS so pojasnili, da se nameravajo cepiti vsi poslanci. Začasno so izjema poslanci, ki so covid-19 že preboleli in so nanj še imuni. Počakali bodo, da pridejo na vrsto za cepljenje. »Vrst ne preskakujemo,« so dejali.

V poslanski skupini SNS sta dva poslanca prijavljena na cepljenje v okviru DZ, vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič Plemeniti pa se še ne bo cepil. »Čaka na odobritev cepiva Sputnik V,« so nam sporočili.

Primož Lavre
Zmago Jelinčič se namerava cepiti z ruskim cepivom Sputnik V, ko bo to odobreno.

Kdo med poslanci se ne bo cepil?

Kdo so poslanci, ki se ne nameravajo cepiti, v poslanskih skupinah ne razkrivajo. Iz LMŠ so nam odgovorili, da en poslanec to odločitev razume kot osebni podatek, zato je ne razkriva, kar pa ne pomeni, da se ne bo cepil.

Iz Levice nam niso sporočili, kdo se ne bo cepil. Glede na pretekle proticepilske izjave Violete Tomić smo se nanjo obrnili z vprašanjem, ali je ona poslanka, ki se je opredelila proti cepljenju. Odgovora nismo prejeli.