tris

Prvi izmed petih risov je prispel na Gorenjsko

B.K./STA
17. 3. 2021, 12.34
Deli članek:

Ris, ki so ga poimenovali Tris, prihaja iz Romunije.

Miha Krofel, LIFE Lynx
Ris Tris.

V okviru projekt Life Lynx so v začetku marca iz Romunije v prilagoditveno oboro na Pokljuki pripeljali prvega od petih risov, ki jih letos nameravajo naseliti na območje Gorenjske. Ime zanj so izbrali učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, ki so ga poimenovali Tris oziroma triglavski ris.

Triglavski narodni park (TNP), ki spada med najstarejše parke v Evropi, bo ob praznovanju 40-letnice zakonske razglasitve parka prejel prav posebno darilo, so sporočili iz projektne skupine Life Lynx. V okviru omenjenega projekta bo namreč na območje parka doselili pet risov.

Prvega so iz Romunije pripeljali v začetku tega meseca, pred izpustom v naravo pa bo v prilagoditveni obori na Pokljuki nekaj tednov spoznaval svoje novo okolje. Kot opozarjajo, je v tem času pomembno, da risa ne vznemirjamo, saj gre za divjo žival, ki je zelo plašna. Lokacija obore zato ni javno znana, ljudi pa prosijo, naj se ji ne približujejo. Okolico obore nadzorujejo tudi s kamerami in s pomočjo nadzornikov parka ter inšpektorji.

Vsak od doseljenih risov bo dobil svoje ime. Prvemu risu so ga izbrali učenci skupnosti šol, ki povezuje več kot 7000 učencev iz 39 osnovnih šol z Gorenjske in severne Primorske. Predlaganih je bilo več kot 120 imen, izmed katerih je nato strokovna komisija, ki so jo sestavljali hokejist in ambasador projekta Anže Kopitar, igralec Nik Škrlec, koordinatorka projekta Life Naturaviva Maja Opalički Slabe, Miha Marolt iz javnega zavoda TNP in ambasadorka Biosfernega območja Julijske Alpe Polona Kenda, izbrala 10 imen.

Gre za imena, povezana z gozdom, Alpami oziroma gorami, risi in imena, ki so lokalno specifična. V prvem tednu marca so nato učenci iz 20 različnih šol ponovno glasovali in med imeni Trin, Julijan, Tris, Julij, Kugy, Alpi, Brin, Blisk, Anže in Rožle za prvega doseljenega risa izbrali ime Tris.

Na ogled tudi razstava

Medtem ko se ris prilagaja na svoje novo okolje, si lahko obiskovalci TNP v info centru Triglavska roža na Bledu do 11. aprila ogledajo umetniško razstavo o risu, ki je nastala v okviru likovne kolonije z naslovom Ohranimo risa. Razstava z močnimi in barvitimi podobami prinaša svojevrsten uvid v skrivni svet naše največje divje mačke. Svoja dela na razstavi predstavljajo Karmen Bajec, Franc Bešter, Brut Carniollus, Barbara Demšar, Petra Draškovič Pelc, Andreja Pogačar, Brigita Požegar Mulej, Andreja Srna in Alenka Ana Stante.

Ris je v Sloveniji avtohtona živalska vrsta, ki je po naselitvi leta 1973 prišel tudi na območje TNP. Prvič so ga na tem območju zasledili januarja 1986 v Trenti. Opažajo predvsem posamezne živali ali posredne znake njihove prisotnosti v različnih delih parka, največkrat na širšem območju Trente, na Pokljuki in v Bohinju.

V okviru projekta Life Lynx so za rešitev dinarsko - jugovzhodne alpske populacije risa pred izumrtjem do sedaj v naravo izpustili sedem risov, in sicer tri na Hrvaškem in štiri v Sloveniji. Do konca projekta bodo v populacijo vključili 14 živali. Prvi izpuščeni ris v Sloveniji Goru je imel z domačo risinjo Tejo že dve legli potomcev. V letošnjem letu so v Romuniji in na Slovaškem ujeli pet risov za preselitev.