komentiral pojav stranskih učinkov

Kacin napovedal to spremembo pri cepljenju z AstraZeneco

A.S./STA
12. 3. 2021, 11.35
Posodobljeno: 12. 3. 2021, 12.09
Deli članek:

Slovenija nadaljuje uporabo cepiva AstraZenece, je dejal koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin. O tem danes razpravlja svetovalna skupina za cepljenje, a je po Kacinovih informacijah stališče glede nadaljnje uporabe enotno. Napoveduje tudi dvig starostnega praga za uporabo tega cepiva nad 65 let, potem ko cepijo šolnike.

STA
Jelko Kacin

Ob robu današnjega obiska Zdravstvenega doma Kamnik je Kacin komentiral tudi pojav stranskih učinkov po cepljenju dela velenjskih učiteljev, zaradi česar so na eni od osnovnih šol morali danes odpovedati pouk. Kot je dejal, so v Velenju na veliko tarnali zaradi bolečin v ramenu, a verjame, da bo konec tedna vse v redu in bo pouk v ponedeljek lahko potekal normalno.

"Reakcija po cepljenju je znak, da se vaš organizem upira in da se cepljenje prijemlje. To je uspeh cepljenja. To je dokaz, da se organizem bori in da bo čez dan ali dva pripravljen na veliko hujše preizkuse," je dejal Kacin. Če se kdo ne bo cepil, naj čim prej pove, saj na tisoče ljudi čaka na svoj odmerek, je še dodal.

Po Kacinovi oceni bo v prihodnjem tednu s prvim odmerkom cepiva cepljenih okoli deset odstotkov prebivalcev in če bodo cepljenje nadaljevali s takim tempom, bo do konca junija cepljena polovica prebivalcev.

Ob tem je spomnil, da je avstrijska preiskava pokazala, da smrt in pljučna embolija pri dveh osebah, ki sta sovpadali s cepljenjem, nimata nobene povezave s cepljenjem s cepivom AstraZenece. O tem sta v četrtek pozno popoldan govorila tudi predsednika vlad Avstrije in Slovenije Sebastian Kurz in Janez Janša.

Veseli ga tudi, da je Evropska agencija za zdravila v četrtek izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom ameriškega podjetja Johnson & Johnson za starejše od 18 let. To je že četrto odobreno cepivo proti koronavirusni bolezni v EU, a prvo, pri katerem je za zaščito potreben samo en odmerek. Kot je danes spomnil Kacin, je proizvajalec skladno s pogodbe prvo pošiljko dolžan dobaviti v 30 dneh.

Podpisana pa je pogodba za 912.000 dodatnih odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech v drugem četrtletju, kar po Kacinovih navedbah pomeni več kot 100.000 dodatnih odmerkov na mesec.

Kritičen pa je do farmacevtske družbe AstraZeneca, ki je dodatno zmanjšala nabave cepiva v EU. Kot pravi, imajo zelo jasno stališče, ki ga bodo predstavili na popoldanski videokonferenci. "Zahtevamo, da sta obe naslednji pošiljki popolni. AstraZeneca se bo morala zamisliti nad svojim ravnanjem. Tako se v poslovnem odnosu, na podlagi pogodbe, ki zavezuje oba partnerja, ni mogoče pogajati in se tako obnašati," je poudaril.

Ob tem pristojne institucije pripravljajo program, s katerim bodo uskladili prijave na cepljenje, npr. med izraženim interesom za cepljenje prek eUprave in prijavo pri osebnem zdravniku.

Kot je pojasnil Kacin, je ministrstvo za javno upravo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) odstopilo podatke o prijavah prek eUprave, NIJZ pa sedaj v dogovoru z ministrstvom za zdravje pripravlja program za usklajevanje prijav. "Rok, da to operativno začne delovati, je prva polovica aprila, ko naj bi imeli dovolj cepiv," je dejal.

Tekom današnjega dne je na to temo pričakovati tudi skupno sporočilo obeh ministrstev, NIJZ in zdravstvenega inšpektorata, po katerem bo po Kacinovih besedah bistveno manj nesporazumov glede prijavljanja na cepljenje.

V ZD Kamnik niso zabeležili resnih stranskih učinkov

V kamniškem zdravstvenem domu trenutno proti covidu-19 cepijo starejše od 75 let in kronične bolnike, popoldne bodo začeli cepljene zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, je v izjavi za medije ob robu Kacinovega obiska povedal direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj. Do zdaj pri njih niso zabeležili nobenega resnega stranskega učinka po cepljenju, bolečina v roki in povišana telesna temperatura pa sta po njegovih besedah pričakovana učinka po cepljenju tudi proti drugim boleznim.

V zdravstvenem domu ob tem upajo, da interes za cepljenje ostane in da bodo čim prej cepili čim večji del prebivalcev. S tem se bo tudi razbremenilo delo v zdravstvenem domu, ki trenutno izvaja tudi testiranja na okužbo z novim koronavirusom.