Kandidati

Kdo lahko reši Desus pred popolnim propadom?

Žiga Kariž
13. 3. 2021, 08.01
Posodobljeno: 13. 3. 2021, 08.02
Deli članek:

Ob dokončnem odhodu Karla Erjavca s položaja predsednika stranke Desus se pojavlja vprašanje, kdo bo prevzel njegovo mesto. Časa za ustoličenje novega kralja ni dovolj, parlamentarne volitve so namreč že naslednje leto.

Bobo
Karlu Erjavcu se ni uspelo zmagoslavno vrniti in po debaklu s kandidaturo za položaj predsednika vlade. Kot kaže, se je iz politike dokončno umaknil.

Ko je Aleksandra Pivec 18. januarja lani na čelu stranke Desus zamenjala Karla Erjavca, je stranka stopila na novo pot. Kot se je izkazalo le tri mesece kasneje, na pot, ki jo pelje v pogubo. Ob vstopu v vladno koalicijo so se v stranki začela notranja trenja, ki ne ponehajo in vlečejo eno najbolj prepoznavnih slovenskih strank proti prepadu. Pivčeva se je morala po številnih aferah in afericah posloviti, Erjavcu pa se ni uspelo zmagoslavno vrniti in po debaklu s kandidaturo za položaj predsednika vlade se je, kot kaže, iz politike dokončno umaknil. Veliko vprašanje je, kdo izmed preostalih članov stranke ima dovolj karizme, moči in volje, da bi mu članstvo uspelo spet povezati in hkrati prepričati volivce, da je stranka vredna ponovnega mandata v državnem zboru. Glede na statut stranke morajo novega predsednika izbrati v letu dni, a glede na to, da se je predvolilni boj že začel, lahko pričakujemo, da bo volilni kongres veliko prej. Kot je pojasnil Anton Balažek, ki je v sredo začasno prevzel vodenje stranke, bi lahko kongres izpeljali že čez tri mesece. Medtem pa so se že začele špekulacije o tem, kdo so možni nasledniki Karla Erjavca.

STA
Anton Balažek

Anton Balažek

Anton Balažek, ki trenutno vodi stranko, je nekdanji župan Lendave in je do lani bolj ali manj  deloval na lokalni ravni. Leta 2017 je bil obtožen, da je pri financiranju tamkajšnjega turističnega zavoda zlorabil uradni položaj in naj bi zavodu nepravičeno nakazal 124 tisoč evrov, a je lani obtožba padla. Na njegov račun so se pojavile tudi obtožbe, da naj bi z nakupom poslovnih prostorov proračun Občine Lendava oškodoval za sto tisoč evrov, a organi pregona v tem primeru do zdaj niso odkrili nobenih nepravilnosti. Na mesto podpredsednika Desusa je bil izvoljen ob vrnitvi Erjavca.

STA
Jože Podgoršek

Jože Podgoršek

Aktualni minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je agrarni ekonomist. Preden je nastopil položaj ministra, je bil na ministrstvu od leta 2018 državni sekretar. Je eden prvih, ki so ga mediji prepoznali kot možnega naslednika Karla Erjavca, a je v sredo v prvih izjavah možnost kandidature zavrnil, saj naj bi mu trenutni ministrski položaj prinašal dovolj izzivov. Ob tem je še vedno negotov njegov status v stranki, saj je Erjavec trdil, da zaradi izstopa Desusa iz koalicije Podgoršek ne more več opravljati ministrske funkcije. Kot je bilo rečeno po sredinem svetu stranke, njegov položaj ostaja odprt.

Sašo Švigelj
Franc Jurša

Franc Jurša

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je v veliki meri odgovoren, da vrnitev Erjavca na čelo stranke ni uspela. Zdaj ga mnogi vidijo kot tistega, ki bi moral prevzeti odgovornost za svoje poteze in stranko rešiti iz godlje, v katero jo je spravil s kolegi poslanci. Jurša, po izobrazbi pravnik, je sicer eden od poslancev z najdaljšim stažem in dolgoletni član stranke Desus. Bil je župan občine Ljutomer, od leta 2008 pa v vseh mandatih poslanec državnega zbora. Je eden najbolj prepoznavnih obrazov Desusa, očitno ima tudi podporo svoje poslanske skupine, ki v zadnjih mesecih precej samostojno vodi politiko stranke, ne oziraje se na sklepe njenega vodstva.

STA
Tomaž Gantar

Tomaž Gantar

Nekdanji zdravstveni minister je eden od tistih, ki so v volilni bazi Desusa ob odstopu iz vlade Janeza Janše ohranili pozitivno podobo. Gantar je sicer možnost, da bi kandidiral za predsednika stranke, že večkrat zavrnil, a kot smo lahko spoznali v zadnjem letu, v politiki, prevdsem pa v stranki Desus veliki obrati niso nič posebnega. Tomaž Gantar je sicer zdravnik.

STA
Brigita Čokl

Brigita Čokl

Trenutna podpredsednica stranke spada v ožji vrh Desusa že več let. Delovala je kot državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, bila nekaj časa kandidatka za ministrico ter leta 2015 nekaj časa tudi vršilka dolžnosti direktorice univerzitetnega kliničnega centra, v času, ko nihče ni želel prevzeti te zahtevne naloge. Čoklova je bila takrat v svetu UKC predstavnica vlade. Po izobrazbi je diplomirana ekonomistka, a je že več let v pokoju.