Slovenija

Beovićeva pravi, da sporne serije cepiva ni v Sloveniji

C.E./STA
11. 3. 2021, 20.37
Posodobljeno: 11. 3. 2021, 20.38
Deli članek:

Kaj o zagatah z določeno serijo cepiva AstraZeneca pravi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Twitter/UKC Ljubljana
Beovićeva se je cepila med prvimi

Nekatere evropske države so iz previdnostnih razlogov začasno ustavile cepljenje s cepivom AstreZenece zaradi zapletov, ki so se pojavili v Avstriji, na Danskem, v Italiji in drugod po cepljenju s tem cepivom. Po besedah Beovićeve do zapletov prihaja v državah, ki so imele isto serijo cepiva kot Avstrija, Slovenije pa ni med njimi.

"Seveda se pa stvari spreminjajo, cepiva so vendarle nova in je treba situacijo pozorno spremljati in to ne pomeni, da ne bo naše mnenje drugačno, če bo prišlo do kakršnih koli drugih rezultatov," je pojasnila Beovićeva in dodala, da je tako kot pri vseh cepivih in zdravilih. Spremljanje neželenih učinkov je zelo pomembno.

Ob tem sicer poudarja, da je bilo takšnih zapletov pri cepljenjih okoli 20, medtem ko je bilo s cepivom podjetja AstraZeneca opravljenih že več milijonov cepljenj. "Torej gre za zelo majhne številke," je izpostavila.

Beovićeva je obenem spomnila na stališče Evropske agencije za zdravila (EMA), ki se nanaša na to situacijo v Avstriji, da pogostost teh zapletov ne presega pogostosti teh zapletov v populaciji na splošno.