mož nad ženo

Domžale, slovenska občina z največ družinskega nasilja

Polona Krušec
11. 3. 2021, 20.00
Posodobljeno: 11. 3. 2021, 20.05
Deli članek:

V katerem delu države je med epidemijo koronavirusa največ nasilja v družini in morajo tam policisti intervenirati najpogosteje? Ali se je število obravnavanih primerov družinskega nasilja v koronačasu povečalo v primerjavi s prejšnjim letom?

Profimedia
Nevladne organizacije ocenjujejo, da je nasilje navzoče že v vsaki peti družini, le pet odstotkov vseh žensk z izkušnjo nasilja pa poišče kakršnokoli pomoč!

Najprej so na to, da so med epidemijo v porastu napetosti med ljudmi in s tem povezano nasilje, začeli opozarjati nevladniki. Oni so namreč prvi opazili več vključenosti v svoje programe za pomoč žrtvam nasilnih dejanj in to kar za dve tretjini več od prejšnjih let.

Konec lanskega leta so namreč sporočili, da se je nasilje, ki je bilo navzoče že prej, nadaljevalo in stopnjevalo, ponekod pa se je pojavilo na novo zaradi stresa in različnih stisk.

TO SE NE UJEMA

Slovenska policija je od januarja do decembra lani obravnavala 1477 dejanj nasilja v družini (leta 2019 je bilo takih primerov 1336), za katera so bile podane kazenske ovadbe, kar je okoli osemodstotni porast nasilja v koronaletu 2020 v primerjavi z letom 2019. Odstotek kaže, da ni mogoče reči, da se je nasilje v družinskem okolju po državi med pandemijo izrazito povečalo, kar je v navskrižju s tem, kar pravijo nevladne organizacije, ki zaznavajo močan porast povpraševanja po pomoči žensk, prizadetih zaradi nasilja.

Dati odgovor na vprašanje, zakaj je tako, zakaj tak razkorak med podatki policije in nevladniki, je preprost. Dejstvo je namreč, da žrtve ne prijavijo, da se jim dogaja nasilje. Za pomoč se raje obrnejo na različna društva. Tako je zelo verjetno, da bi bile policijske statistike, če bi vse žrtve res prijavile nasilni dogodek, precej bolj črne. Kaj se je torej med korono dogajalo z družinskim nasiljem? Kaj pove statistika policije?

PRIMORSKA

Lani so na območju Policijske uprave (PU) Nova Gorica obravnavali 216 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je precej več kot v letu 2019, ko jih je bilo 184. V povezavi s tem so s ciljem, da zaščitijo žrtev, v letu 2020 izrekli skupno 34  (v letu pred tem 23) ukrepov prepovedi približevanja. Največ prepovedi približevanja, in sicer 18, so policisti izrekli na območju Nove Gorice. Od tega jih kar 29, ki so dobili prepoved približevanja, tega ukrepa ni upoštevalo. »V  največ primerih se je kršitelj vračal k žrtvi oziroma na naslov njenega prebivališča ali pa jo je nadlegoval s klici ali SMS-sporočili. Ob vsaki kršitvi  ukrepa prepovedi približevanja je policija obvestila pristojne pravosodne organe,« so sporočili z novogoriške policijske uprave. Največ nasilja je bilo lani v Novi Gorici, najmanj pa v Posočju; v Tolminu je bilo osem nasilnih družinskih izgredov (leta 2019 devet), v Bovcu pa sedem (leta 2019 le dva).

Na Koprskem se je število obravnavanih kaznivih dejanj nasilja v družini lani nekoliko povečalo. V letu 2018 so obravnavali 83 nasilnih dogodkov v družini, leta 2019 jih je bilo 86, lani pa 102. Največ nasilnih dogodkov se je dogajalo v koprskih družinah, policija je v tem primorskem mestu lani zabeležila 52 kaznivih dejanj nasilja v družini. Po številčnosti intervencij na območju PU Koper so imeli poleg koprskih policistov največ dela še sežanski možje v modrem, ki so morali zaradi nasilnih izgredov pri nekom doma posredovati trinajstkrat. Najmanj nasilja v družini, če gledamo samo koprsko policijsko upravo, je bilo na območju Ilirske Bistrice.

OSREDNJA SLOVENIJA

PU Ljubljana je območje, kjer je najbolj naraslo število obravnav kaznivih dejanj nasilja v družini. Leta 2018 so obravnavali 332 kaznivih dejanj, leto pozneje 350, lani pa 400, kar je 20-ostotni porast nasilja v domačem okolju. Najbolj se je v primerjavi z letom prej povečalo nasilje v občini Logatec, kjer ga pred tem, vsaj v letu 2019, skoraj ni bilo. Lani pa so imeli šest nasilnih družinskih incidentov. Po številkah izstopa Litija, saj je tam policija v letu 2020 obravnavala za 70 odstotkov več primerov kaznivih dejan nasilja v družini kot leta 2019. Nasilje je med epidemijo, torej v letu 2020, v primerjavi z letom prej močno naraslo tudi na območju Kamnika in Zagorja ob Savi. Najmanj pa so ga lani obravnavali v Cerknici, Grosuplju in Ribnici.

GORENJSKA

Kaj se je z nasiljem v družini dogajalo na območju PU Kranj? Iz podatkov, ki nam jih je dostavila PU, ni videti, da bi prišlo do posebnega porasta nasilja med epidemijo, če te primerjamo s prejšnjimi leti. Leta 2018 so obravnavali 60 kaznivih dejanj nasilja v družini, leto pozneje 58, lani pa 63. Največ nasilja se je na tem območju med korono, torej leta 2020, zgodilo na Jesenicah, kjer so zabeležili 17 primerov družinskega nasilja. Najmanj ga je bilo v Kranjski Gori, in sicer nič. To mesto je po statistikah, ki smo jih prejeli, tudi edini slovenski kraj, kjer med epidemijo ni bilo nobenega prijavljenega in kjer policija ni obravnavala nobenega primera družinskega nasilja.

ŠTAJERSKA

Policijska uprava Maribor nam je sporočila, da je v koronaletu 2020 obravnavala skupno 271 kaznivih dejanj s področja nasilja v družini, kar je primerljivo s preteklimi štirimi leti, ko so se številke tudi gibale med 270 in 280. Če gledamo samo leto 2020, je policija največ primerov nasilja v družini obravnavala v Mariboru, sledita Ptuj in Slovenska Bistrica, najmanj pa v Rušah, Račah, Podlehniku, Ormožu in Gorišnici. 

Statistiko nam je posredovala tudi PU Celje, ki na leto obravnava okoli 300 primerov nasilja v družini. Leta 2018 so obravnavali največ nasilja v zadnjih letih do zdaj – 319 primerov, lani osem manj, v letu 2020, ko nas je zaznamovala zdravstvena kriza in so bili pritiski na ljudi izjemni, pa 316. Lani je bilo sicer najbolj burno na območju Celja, kjer je policija zaradi nasilneža v družini posredovala 65-krat, na območju Žalca 36-krat in na območju Laškega 29-krat. Najmanj tovrstnega nasilja je bilo na območju Mozirja, Dravograda in Radelj ob Dravi.

DOLENJSKA

Tudi na Dolenjskem, če primerjamo več zadnjih let, epidemija ni prinesla občutno več nasilja. Leta 2018 so na območju PU Novo mesto obravnavali 132 primerov nasilja v družini, leta 2019 je bilo obravnavanih primerov 129, lani, med epidemijo, pa 133. Najbolj nemirno je bilo leta 2020 v Novem mestu, Krškem, Črnomlju in Brežicah, najbolj mirno pa v Dolenjskih Toplicah in Metliki.

PREKMURJE

Na Policijski upravi Murska Sobota so v letu 2018 podali 102 kazenski ovadbi za kaznivo dejanje nasilja v družini, v letu 2019 75, v letu 2020 pa 105. Številka je v letu 2020 resda narasla, če jo primerjamo z letom 2019, sicer pa ne, če jo primerjamo z letom 2018. Med epidemijo so morali prekmurski policisti največkrat posredovati v Murski Soboti in Lendavi, najmanjkrat pa v Gornjih Petrovcih. Na območju Prekmurja ni videti, da bi se med epidemijo količina nasilja posebno poslabšala, a saj cilj je nasilje zmanjšati oziroma končati. V tem pogledu pa ima Slovenija pred sabo še veliko izzivov.

IZSTOPAJO DOMŽALE IN KRANJSKA GORA

Domžale beležijo enega najvišjih porastov nasilja med epidemijo, v primerjavi z leti poprej in v primerjavi z ostalimi slovenskimi kraji. Daleč najbolj mirna, z nobenim primerom nasilnega izgreda v družini, pa je bila v letu 2020 Kranjska Gora.

Iz statistike je razvidno, da je družinsko nasilje lani v primerjavi s prejšnjimi leti še najbolj naraslo na območju PU Ljubljana, nekoliko manj pa na območju PU Koper in PU Nova Gorica. Največ intervencij v letu 2020 zaradi nasilnega vedenja po slovenskih domovih je bilo na območju ljubljanskih sosesk Vič in Šiška, sledijo še Domžale in Grosuplje. Sploh Domžale izstopajo, saj je tam policija na »običajno« leto obravnavala okoli 30 nasilnih dogodkov v družinah, med epidemijo pa jih je bilo še enkrat več – 60! Domžale beležijo enega najvišjih porastov nasilja med epidemijo, v primerjavi z leti poprej in v primerjavi z ostalimi slovenskimi kraji. Daleč najbolj mirna, z nobenim primerom nasilnega izgreda v družini, pa je bila lani Kranjska Gora.