živila z alkoholom

Zaradi neprimerne zakonodaje imajo dostop do alkohola tudi otroci

Z.F.
13. 3. 2021, 10.16
Deli članek:

Tudi vi v trgovini pogosto posežete po sladicah ali bombonjerah, ki vsebujejo alkohol? Koliko alkohola v resnici vsebujejo in ali so primerno označene? Jih otroci lahko kupijo?

Profimedia
Za živila z alkoholom ni omejitev pri dostopu in se prodajajo kot običajna živila tudi otrokom.

Vsi poznamo vsaj nekaj živilskih izdelkov z dodanim alkoholom, predvsem sladkarije, na primer bombonjere. V trgovini so prosto dostopne, brez starostne omejitve in s precej malo podatki. Se lahko otroci z njimi opijejo? Koliko alkohola vsebujejo? Teste so opravili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in razkrili precej skrb vzbujajoče podatke. Preverjanje je bilo med drugim del raziskave iz programa Brez izgovora 2020–2022, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje.

Alkohola je sicer manj od deklarirane vrednosti

Na ZPS so preverili, kakšne so dejanske vrednosti alkohola v izbranih izdelkih. Izkazalo se je, da je pri večini izdelkov vsebnost alkohola manjša od deklarirane. Vzrokov za manjšo vsebnost je lahko več, med njimi je tudi dejstvo, da pri takšnih živilih vsebnost alkohola sčasoma upada. Izdelka z največjo vrednostjo alkohola sta bombonjeri Berryshka (4,7 odstotka) in Ferrero, Mon Cheri (4,08 odstotka alkohola).

Označevanje je ponekod pomanjkljivo

Na skoraj vseh izdelkih je alkohol označen v masnem deležu, ki nam pove, koliko gramov alkohola je v sto gramih živila. Na treh izdelkih je alkohol označen v volumskem deležu, kar pove, koliko alkohola (etanola) vsebuje določen volumen alkoholne pijače. Vse vrste označevanja alkohola so ustrezne, saj zakon o omejevanju porabe alkohola ne določa natanko, kako naj bi vsebnost alkohola označili. Nakupe izdelkov so na ZPS opravili v različnih slovenskih trgovinah in tako preverili 28 izdelkov, ki so na voljo v predpakirani obliki in glede na navedbe na embalaži vsebujejo več kot 0,5 odstotka alkohola oziroma je alkohol naveden med sestavinami. Vsebnost alkohola je največkrat napisana na koncu seznama sestavin, pri nekaterih tudi nad tabelo hranilne vrednosti oziroma pod njo. Pri izdelku Mia Bella opozorila, da živilo ni primerno za otroke, sploh ni bilo, čeprav ima deklarirano znatno količino alkohola. Na izdelku mlečna čokolada konjak (slovenska Čokoladnica Dolce Amore) in obeh izdelkih Mieszko pralines je deklaracija prav tako pomanjkljiva, manjka podatek o vsebnosti alkohola. Vse omenjene neskladnosti so prijavili pri pristojnih institucijah. Podobno je pri izdelku znamke Trumpf, ki ima navedeno le vsebnost volumskega deleža alkohola na en praliné, ne pa na celoten izdelek.