negotovost

FOTO: Dolenjski gostinci zadovoljni: "Če bo šlo tako naprej, bomo tudi preživeli"

A.S./STA
8. 3. 2021, 12.12
Posodobljeno: 8. 3. 2021, 17.46
Deli članek:

Dolenjski gostinci, ki so po štirih mesecih in pol danes lahko odprli svoje terase in vrtove, se veselijo, čeprav jih moti negotovost ter ob napovedi enotedenskega poizkusnega obdobja možnost vnovičnega zaprtja.

Svet24
Gostišče Loka v Novem mestu

Najemnik Picerije Era Luka Retar je za STA povedal, da so morali zaradi koronskih ukrepov zmogljivosti zmanjšati za približno polovico in reorganizirati svoje delo. Sicer pa je po njegovem prepričanju čas, da začnejo spet delati in da se odpravi negotovost glede odprtja in zaprtja.

Moti ga več po njegovem mnenju nepotrebnih ukrepov in komplikacij, nerazumna pa se mu zdi tudi uvedba enotedenskega poizkusnega obdobja. "Treba je vedeti, da se moramo organizirati, vse nabaviti in se pripraviti," je opozoril in dodal, da tudi zaposlenih ne morejo kar tako po nekaj dneh dela vnovič poslati na čakanje.

Novice Svet24
En od lokalov v Trebnjem

"Mislim, da to ni prav, vse breme pa bi ob vnovičnem zaprtju padlo na nas. Počasi je tega dosti, " je dejal. Sicer skupaj s svojimi obiskovalci vnovično odprtje gostinskih lokalov pozdravljajo, je še dejal Retar.

Lastnik novomeških lokalov Slaščičarna Pralina, Totalček in Picerija Totalka Janez Planinšek je povedal, da so danes odprli le terasi dveh lokalov. Število miz so prilagodili ukrepom oz. so ga prepolovili. Upoštevajo pa vse predpisane ukrepe.

Glede enotedenska poizkusnega obdobja je ocenil, da je važno predvsem to, da so lokale vnovič odprli in da se je okuženost z novim koronavirusom v tem delu države znižala. Ob tem, da vsa velika dolenjska podjetja delujejo s polno zmogljivostjo in niso vir okužb, pa je še za STA ocenil, da je možnost za okužbo majhna tudi na gostilniški terasi.

STA
Terasa Slaščičarne Pralina v Novem mestu

Latnik lokala Carpe diem Rok Klobučar je za STA dejal, da so imeli prve tri mize danes zasedene že takoj ob odprtju, ob sedmi uri zjutraj. Z odprtjem gostinskih lokalov, na katerega so čakali štiri mesece in pol, so zadovoljni, ob ugodnem vremenu pa pričakujejo tudi obisk.

Zadovoljni so tudi, da so se zadeve začele premikati, da spet delajo in da niso več doma in na čakanju. Upoštevajo sicer vse predpisane ukrepe, delu ob teh pa so se prilagodili z zmanjšanjem števila miz. "Če bo šlo tako naprej, bomo tudi preživeli," je pristavil.

Glede ukrepa poizkusnega enotedenskega odprtja pa je ocenil, da gre za prekratko obdobje, da bi se pokazalo kaj drastičnega. Po njegovem bi bilo bolj merodajno 14-dnevno poizkusno obdobje. Lahko pa se tudi zgodi, da se bo število okužb vnovič okrepilo zaradi drugih razlogov in ne zaradi obiska kavarniške terase, je še opozoril Klobučar.

STA
Terasa lokala Cerpe Diem v Novem mestu

STA
Terasa lokala Cerpe Diem v Novem mestu

STA
Terasa lokala Cerpe Diem v Novem mestu

Gostinski lokali v Posavju in Jugovzhodni Sloveniji so sicer lahko danes odprli terase in vrtove. Pri tem morajo gostinci in gostje spoštovati ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Gre za poskusno odprtje za teden dni, glede na podatke o okužbah pa bo vlada odločila, ali bodo lahko lokali obratovali tudi naprej.

Svet24
Gostišče Loka v Novem mestu

Svet24
Gostišče Loka v Novem mestu