Korona številke

Znani sobotni podatki o številu novookuženih, toliko so jih odkrili ...

S.R.
7. 3. 2021, 18.36
Posodobljeno: 7. 3. 2021, 21.55
Deli članek:

Korona številke za soboto so vzpodbudne, pri čemer razveseljuje predvsem nizek delež pozitivnih PCR testov.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Po celem dnevu čakanja smo v nedeljo zvečer le dočakali podatke o včerajšnji epidemiološki sliki. Zamuda je bila posledica nujnih vzdrževalnih in posodobitvenih del na osrednji sistemski infrastrukturi Nacinalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar so na inštitutu tudi predhodno najavili. 

Kot je razvidno s podatkov na Sledilniku za covid-19, je bilo včeraj opravljenih 2785 PCR testov in potrjenih 382 primerov okužbe s sars-cov-2. Delež pozitivnih testov je bil glede na pretekle dneve, tedne in mesece nizek, le 13,7-odstoten, a mora biti za kakršno koli zmagoslavje še precej nižji. V primerjavi s prejšnjo soboto, ki se zdaj umika iz izračuna sedemdnevnega povprečja novih primerov, je bilo stanje precej boljše. Prejšnjo soboto so namreč ob 17,4-odstotnem deležu pozitivnih testov potrdili 454 primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje se je po podatkih NIJZ znova znižalo, in sicer na 766. V skladu z vladnim načrtom sproščanja ukrepov je meja za prehod v rumeno fazo postavljena pri 600.

Po podatkih sledilnika je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 10.796 oseb. O številu hospitaliziranih smo že poročali, to se je znova povečalo na 510, zaradi česar po zgolj enem dnevu ne izpolnjujemo več drugega kriterija (500 hospitaliziranih) za prehod v rumeno fazo. A je bilo to pričakovano, saj ob koncih tedna iz bolnišnic odpustijo precej manj bolnikov.