iz italije

EU prvič ustavila izvoz cepiva AstraZenece

A.S./STA
4. 3. 2021, 18.26
Posodobljeno: 4. 3. 2021, 19.27
Deli članek:

EU je v okviru konec januarja vzpostavljenega mehanizma za nadzor izvoza cepiv proti covidu-19 prvič blokirala izvoz kakega cepiva. Ukrep je zadel pošiljko 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki je bila iz Italije namenjena v Avstralijo.

Profimedia
Ukrep je zadel pošiljko 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki je bila iz Italije namenjena v Avstralijo.

Evropska unija je mehanizem vzpostavila v odziv na težave z dobavo cepiv proti covidu-19, zlasti z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca. Omogoča prepoved izvoza cepiva, če podjetje ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti do EU. Ukrep velja do konca marca.

Sistem deluje tako, da mora podjetje oblastem v državi, kjer je njegova tovarna, sporočiti, koliko odmerkov namerava izvoziti, komu in kdaj. V skrajnem primeru lahko pristojne nacionalne oblasti izvoz prepovejo. Pri odločanju je mnenje komisije zavezujoče.

Italija je v konkretnem primeru Bruselj o predlogu svoje odločitve obvestila minuli konec tedna. Evropska komisija bi lahko njeni odločitvi ugovarjala, a ji ni, na spletu piše Financial Times, ki je prvi poročal o tem.

V nasprotju s proizvajalcema ostalih dveh doslej v EU odobrenih cepiv proti covidu-19, Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, podjetje AstraZeneca uniji še ni dobavilo dogovorjene količine odmerkov. Podjetje je ob sklicevanju na težave s proizvodnjo v prvem četrtletju načrtovano dobavo 80 milijonov odmerkov okrnilo na 40 milijonov odmerkov.

Medtem ko AstraZeneca ne bo izpolnila pričakovane dobave za EU, pa redno in v celoti dobavlja cepivo nekdanji članici EU, Veliki Britaniji.

Nihče od vpletenih, italijanska vlada, Evropska komisija ali AstraZeneca, se ni želel odzvati na zaustavitev izvoza.

Evropska komisija je pred tem že odobrila okoli 150 prošenj za izvoz cepiva, med drugim od Pfizerja. Čeprav se je EU soočala s težavami pri dobavah cepiva Pfizerja in Moderne, sta obe podjetji medtem izpolnili svoji obljubi za prvo četrtletje oz. celo povečali dobavo.

Omejevanje izvoza je za EU lahko problematično, saj si želijo, da farmacevti okrepijo proizvodnjo v EU. Priznavajo tudi, da imajo koncerni obveznosti do drugih držav. Evropska komisija zato poudarja, da izvozov ne bodo blokirali, dokler bodo podjetja izpolnila svoj del dogovora do EU.