Slovenija

Ministra Tonina so slovenski junaki – gasilci zaman čakali pred vrati

Polona Krušec
5. 3. 2021, 06.45
Deli članek:

Poklicni gasilci se sprašujejo, kako je mogoče, da ministrstvo za obrambo že toliko časa zavrača stik z njimi, ko pa imajo odprte zadeve, neporavnane račune. Država jim je namreč pred tremi leti nekaj obljubila, a samo to; do udejanjenja dokumenta, ki so ga podpisali, pa ni prišlo. Danes so tako prisiljeni zaostriti igro, da bi jih le opazili, da bi jih spomnili, kaj so se zmenili. Bo dovolj, da so Mateja Tonina včeraj počakali pred vhodom v prostore ministrstva?

Sašo Švigelj
"Toninova zavračanja dialoga z nami so skozi naše oči nesprejemljiva." Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije.

STA
Minister za obrambo je bil, ko so ga sindikalci čakali pred vhodom v stavbo ministrstva, na obisku pri kranjskih poklicnih gasilcih.

Najmanj tri leta je, odkar so začeli gasilci državo intenzivneje naslavljati s svojimi težavami in predlogi za izboljšave, celo stavkali so. Vse, da bi dosegli svoj cilj, to pa je izboljšanje svojega poklicnega statusa.

Do večjega premika je zanje prišlo pod vlado Mira Cerarja in pod takratno obrambno ministrico Andrejo Katič, a samo navidezno, saj se, kar so se zmenili takrat, ni uresničilo nikoli. Tako še vedno niso udejanjene zaveze, ki so bile odgovor omenjene vlade na takratno stavko gasilcev. Takrat so namreč podpisali stavkovni sporazuma glede sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev pravice do položajnega dodatka.

Cerar, Šarec, Janša 

Niti vlada, ki je nasledila Cerarjevo, ko je na premiersko mesto sedel Marjan Šarec in je bil obrambni minister Karl Erjavec, potem podpisanega sporazuma ni naslovila oziroma z gasilci ni nadaljevala dialoga. Prav tako niti aktualna Janševa vlada z ministrom za obrambo Matejem Toninom ne. Že leta in leta torej država bolj ali manj ignorira 800 poklicni gasilcev, ki skrbijo za varstvo Slovencev v naravnih in drugih nesrečah. Videti je, da ima oblast zanje posluh samo takrat, ko jih potrebuje.

Ker je tako, so se predstavniki poklicnih gasilcev včeraj samoiniciativno pojavili pred stavbo ministrstva za obrambo. Zbralo se jih je deset. Povedali so, da ne gre za klasičen protestni shod, ampak za »krik obupanih«, kot se je slikovito izrazil predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

Negativno presenečenje

Mateju Toninu, za katerega so upali, da se bo pojavil pred njihovimi očmi, pa se to ni zgodilo, očitajo nespoštovanje stavkovnega sporazuma izpred treh let in zavračanje socialnega dialoga. »Z njim bi radi dorekli način realizacije podpisanih zavez, ki jih je minister dolžan udejanjiti,« je poudaril predsednik sindikata in ob tem izpostavil, da je drža aktualnega ministra za obrambo drugačna od njegovih predhodnikov, kar jih negativno preseneča. »Toninovi predhodniki so bili drugačni, se nas niso tako ogibali, so bili vsi pripravljeni na socialni dialog. Tokrat pa …« so Švarčeve besede razočaranja.

Na ministrstvu za obrambo sicer omenjene očitke zavračajo in poudarjajo, da so ves čas pripravljeni na dialog s sindikatom in da ni praksa, da bi se s sindikati minister srečeval direktno. Ministra resda ni bilo na spregled, je pa gasilce sprejel državni sekretar Damijan Jaklin. Z njim so se dogovorili, da bodo pisno podali predlog za pogovore, na ministrstvu pa ga bodo preučili in na tej podlagi čim prej vzpostavili socialni dialog.

Nima časa

Sicer pa ne samo zadnje štiri mesece, ko ga gasilci vztrajno pozivajo, naj se dobi z njimi, ampak že prej, odkar je Tonin nastopil s položajem, se še ni srečal z njimi, kar po besedah Švarca ni bila praksa še nobenega ministra za obrambo do zdaj. »Bi poudaril, da se na nas, gasilce, Matej Tonin, in kako nas spoštuje, v svojih izjavah velikokrat spomni, ko pa bi to spoštovanje lahko izkazal še na konkreten način, pa ...  Njegova trenutna dejanja v povezavi z zavračanjem dialoga z nami so skozi naše oči nesprejemljiva,« je osrednje sporočilo predsednika Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije.