Spremljanje mutacij

»Domača« različica koronavirusa se je še okrepila, na Obali formo stopnjuje britanska

G.G.
4. 3. 2021, 11.41
Posodobljeno: 4. 3. 2021, 11.47
Deli članek:

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je predstavila pojavnost različic virusa SARS-CoV-2 v slovenskem prostoru.

Reuters
Fotografija je simbolična

Po Evropi vzbujajo strah nove različice najbolj zloglasnega koronavirusa, ki jih nekateri vztrajno napačno poimenujejo »sevi«. Žohar Čretnikova je strokovno predstavila stanje v Sloveniji.

Pri nas prevladuje v večini Evrope še vedno dominantna različica B.1.258.17. Za potrebe tega teksta jo imenujmo »domača« varianta. Če je prejšnji teden dosegala 75 odstotni delež med prebivalstvom na slovenski grudi, je ta teden še okrepila svoj položaj, saj predstavlja 81,9 vseh primerov. Strokovnjaki so v Sloveniji zaznali tudi 83 primerkov (2 odstotka vseh) britanske različice, ki naj bi bila bolj nalezljiva, a zato nič manj boječa pred cepivom. Britanska se prebija v ospredje na Obali, kjer predstavlja 4 odstotke. Čretnik Žoharjeva je uporabila besede, da lahko na Obali »govorimo o eksponentni rasti«.

Zato pa še ni povsem »ogreta« južnoafriška različica. Doslej so zaznali le dva primera. Le kanček bolje gre nigerijski, ki je pri številki 7.

Med ostalimi regijami ni opaznih večjih razlik. Manjša izjema je povišan delež linije B.1.1.70 v podravski regiji, a gre za evropsko linijo brez kritičnih mutacij. Kritične mutacije pa so te, ki prelisičijo cepivo, pri katerih cepivo ne učinkuje tako dobro kot je zamišljeno. Doslej naj bi bile te južnoafriška in brazilska.