sars-cov-2

Toliko novih primerov okužbe so potrdili včeraj ...

S.R.
4. 3. 2021, 10.20
Posodobljeno: 4. 3. 2021, 13.41
Deli članek:

Večrajšnja epidemiološka slika je zaradi protesta oskrbnikov nepogrešljivega orodja za spremljanje poteka epidemije sars-cov-2 precej nejasna.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tokrat osiveli podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da so v Sloveniji včeraj ob 5822 testih potrdili 1019 novih primerov okužbe s sars-cov-2. Delež pozitivnih testov je bil 17,5-odstoten. Primerjava s preteklimi dnevi in tedni je tokrat otežena. Včeraj so sicer potrdili manj novih primerov okužbe kot dan pred tem, ko je bilo ob 19,5-odstotnemu deležu pozitivnih 1209 PCR testov, a so jih potrdili precej več kot prejšnjo sredo, ki se danes umika iz izračuna sedemdnevnega povprečja. Preteklo sredo so namreč potrdili 852 primerov okužbe, a je bil delež pozitivnih testov višji (18,7 odstotka). Posledično se je seveda povišalo sedemdnevno povprečje novih primerov okužbe.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila Maja Bratuša, ki je na tem mestu nasledila nekdanjega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, se v slovenskih bolnišnicah danes zdravi 511 bolnikov, pet manj kot včeraj. Intenzivno terapijo potrebuje 87 bolnikov, štirje več kot včeraj. Spomnimo, meja za prehod v rumeno fazo je postavljena pri 500 bolnikih, a smo od te faze precej oddaljeni z vidika sedemdnevnega povprečja novih primerov okužbe, ki po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 784.

Zakaj pri sledilniku danes "protestirajo," smo že poročali. Opozarjajo namreč, da od pristojnih ne prejemajo vseh podatkov, za katere so že večkrat zaprosili. Problematični so predvsem podatki, povezani z rezultati hitrih testov. Ti zadnjih nekaj tednov niso več na voljo, kar močno otežuje natančnejšo analizo epidemiološkega trenda. Kako so danes videti podatki Sledilnika za covid-19, si lahko sami ogledate na njihovem spletišču.