Brez dobrih podatkov smo slepi

Ključno orodje za spremljanje epidemije je "osivelo"

R.T.
4. 3. 2021, 10.03
Posodobljeno: 4. 3. 2021, 10.08
Deli članek:

Ekipa spletne strani Covid-19 Sledilnik se je v prvem koronavirusnem letu uveljavila kot center odličnosti. S svoji delom nudijo nepogrešljiv izbor podatkov za sledenje tej nesrečni epidemiji koronavirusa.

Covid-19 Sledilnik
Vsi podatki, tabele, grafi so danes "invalidni".

Že nekaj tednov opozarjajo, da od pristojnim zdravstvenih institucij ne dobivajo podatkov. Med bolj motečimi »mrki« je prenehanje sporočanja pozitivnih izvidov na hitrih antigenskih testih.

»Vse, kar si kot skupnost želimo in potrebujemo za boljše razumevanje epidemije, so javno objavljeni podatki. Podatki, za katere že vemo, da se zbirajo, podatki, ki potrebujejo minimalno dodatno obdelavo, podatki, ki so že anonimizirani in za katere ni potrebno veliko domišljije, da bi prepoznali njihovo uporabnost. Zato, da lahko tudi mi pomagamo po svojih močeh in zmožnostih,« so zapisali na svoji spletni strani. Ker javni podatki še vedno niso dostopni, so za današnji dan »ohromili« delovanje strani, kot opozorilo, »da smo brez dobrih podatkov slepi, čeprav jih vidimo«.

Projekt so sicer »začeli iz nuje in potrebe, saj razumemo, da ni bil noben javni zdravstveni sistem na svetu v resnici pripravljen na razsežnosti pandemije in posebnosti širjenja koronavirusa. V letu dni se je izkazalo, da so javno dostopni, transparentni, nazorni in vizualizirani podatki v krizah ključni za oblikovanje ukrepov javnega zdravja in omejevanje širjenja virusa.«