Slovenija

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo pojasnili, katere različice so odkrili pri nas

S.R./STA
3. 3. 2021, 14.03
Posodobljeno: 3. 3. 2021, 14.08
Deli članek:

Zdaj je uradno, v Sloveniji so doslej od bolj "znanih" različic sars-cov-2, ki jih po svetu sicer kroži mnogo, doslej odkrili južnoafriško, angleško in nigerijsko. Angleško so doslej potrdili pri 49 osebah, le 10 od njih pa jih je bilo v tujini. Pri dodatnih 55 vzorcih z mutacijo angleške različice morajo to še potrditi.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Kot so v sporočilu zapisali na spletni strani, je inštitut v osmo presejalno sekvenciranje virusnih različic novega koronavirusa vključil 577 vzorcev, ki so bili odvzeti med 15. in 21. februarjem. V tokratnem presejalnem obdobju so med 577 vzorci ugotovili 55 vzorcev z mutacijo, značilno za angleško različico. Pri njih bodo v naslednjem tednu določili celoten genom virusa in s tem potrdili ali ovrgli prisotnost angleške različice.

Sicer se delež potrjenih angleških različic virusa povečuje. Doslej so po njihovih navedbah to različico potrdili pri skupno 49 osebah, pri čemer jih je deset imelo jasno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleške različice v Slovenijo, ostali pa ne in so se z angleško različico verjetno okužili v Sloveniji, so navedli.

Južnoafriška ...

Že v prejšnjem presejalnem obdobju so na inštitutu našli en vzorec z mutacijama, značilnima za južnoafriško različico, ki so ga v tem tednu tudi potrdili kot južnoafriško različico. Gre za osebo, ki nima epidemiološke indikacije o potovanju v tujino. V osmem presejalnem sekvenciranju pa so odkrili še dodaten vzorec z obema ključnima mutacijama, ki bo potrjen ali ovržen naslednji teden, so pojasnili.

... in nigerijska različica

V štirih vzorcih iz osrednje Slovenije pa so po njihovih navedbah potrdili tudi genetsko različico B1.525 oziroma tako imenovano nigerijsko različico, ki je sicer najbolj razširjena na Danskem, v Združenem kraljestvu, Nigeriji in v ZDA.

O enem primeru različice B1.525., ki je bila poimenovana nigerijska, je že prejšnji teden poročal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ta laboratorij naj bi sicer ugotovitve zadnjih preiskav predstavil v četrtek.