Množičen začetek cepljenja v šolstvu

Kacinovo sporočilo: "Še žal jim bo, da so zamudili obdobje, ko bi lahko bili že mirni"

G.G.
3. 3. 2021, 10.28
Posodobljeno: 3. 3. 2021, 12.31
Deli članek:

Po daljšem času je pred mikrofone stopil Jelko Kacin, tokrat v vlogi državnega sekretarja, ki je pristojen za koordinacijo logističnega dela cepljenja proti covid-19.

STA
Jelko Kacin pravi, da bomo v marcu dobili 100 tisoč odmerkov cepiv AstraZenece.

Kacin je nastopil na prostem, na zraku, in v sončnem zgodnje marčevskem dopoldnevu energično predstavil, kako poteka in predvsem kako bo potekalo cepljenje. Na licu mesta je danes preveril, kako poteka cepljenje s cepivom AstraZeneca, nad katerim se nekoliko zmrdujejo Nemci, drugod pa ga brez zadržkov uporabljajo vsaj za mlajše od 65 let. »Cepljenje po Sloveniji poteka množično. Jutri bomo dobili 24 tisoč odmerkov AstraZenece,« je dejal Kacin in napovedal, da bodo naslednji teden začeli množično cepiti zaposlene v vzgoji in izobraževanju, pa tudi osebe, ki delajo v kritični infrastrukturi. Cepivo AstraZeneca ima to prednost, da je drugi odmerek potreben šele po dveh mesecih, skupaj pa ščiti vsaj devet mesecev, »do božiča« za tiste, ki bodo cepljeni v teh dneh, je čez palec zaokrožil vidno dobro razpoloženi šef cepilne logistike.

Kacin je zadovoljen tudi z organizacijo. »Nobenih incidentov doslej in tudi v naslednjem tednu jih ne bi smelo biti,« pravi Kacin, ki dodaja, da trenutno v slovenskem zdravstvu ni bolj pomembne naloge kot cepljenje, saj bo le to zagotovilo »varnost«, »višjo kvaliteto življenja« in »zagon gospodarstva«.

Cilj Evropske unije je do julija cepiti 50 odstotkov prebivalstva, Slovenija pa ima po Kacinovih besedah še višje ambicije, saj pričakujejo še cepiva drugih družb, ki bi lahko pospešila cepljenje.

Na koncu je Kacin omenil še, da se pristojni sploh ne vznemirjajo zaradi ljudi, ki so bili določeni za cepljenje in se niso prikazali. »Drugih, ki čakajo in si želijo cepljenja, je več kot dovolj. Ampak potem, ko se bomo zaščitili v bistveno večjem obsegu, sem prepričan, da bodo tudi ti, drug za drugim, lepo prišli in se pocepili … in da jim bo žal, da so zamudili obdobje, tednov ali mesecev, ko so nekateri že lahko mirni, varni in ne ogrožajo ne sebe ne svojih najbližjih ne kogarkoli drugega, predvsem pa ne celotne družbe.«