Geneplanet

Najzmogljivejši ventilatorji bi bili dražji, poleg tega niso bili dobavljivi

J.P./STA
2. 3. 2021, 16.53
Posodobljeno: 2. 3. 2021, 16.55
Deli članek:

V podjetju Geneplanet, ki je med prvim valom epidemije covida-19 dobavilo medicinske ventilatorje, zanikajo, da bi lahko po ceni, kot jo je država plačala za medicinske ventilatorje Siriusmed R 30, kupila najzmogljivejše ventilatorje Siriusmed R50+ z vsemi dodatnimi opcijami. Cena teh je višja, prav tako takrat niso bili dobavljivi, so navedli.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Spletni portal Necenzurirano je pred dnevi namreč poročal, da je iz predloga revizijskega poročila računskega sodišča o nabavah medicinske opreme razvidno, da je ministrstvo za gospodarstvo v nabor ponudnikov vključilo tudi Geneplanetove ventilatorje Sirusmed R30, pri čemer se je sklicevalo na pozitivno mnenje Mateja Podbregarja iz Splošne bolnišnice Celje. Toda ministrstvo je po njihovih navedbah zamolčalo njegovo dodatno opozorilo, da gre za najosnovnejši model nižjega razreda in da bi po tej ceni lahko kupili najboljše ventilatorje Siriusmed R50+ z vsemi dodatnimi opcijami, navaja Necenzurirano.

A v podjetju Geneplanet navajajo, da model R50 v tistem času ni bil dosegljiv, saj je bila čakalna doba zanj kar šest do devet mesecev. Hkrati je model R50 "občutno dražji ventilator, in ne drži, da ga je bilo možno dobiti za isto ceno" kot ventilatorje R30, so navedli v podjetju.

Dodatno so tudi pojasnili, da se Podbregarjevo opozorilo ne nanaša na dostavljene ventilatorje R30, saj da so imeli dostavljeni ventilatorji vključene vse opcije ventilacije in nikoli niso bili ponujeni v osnovni različici brez teh dodatnih opcij.