Obalno-kraška regija

Kaj storiti, če vas zaradi kršenja epidemioloških pravil oglobijo

Luka Tetičkovič
2. 3. 2021, 20.51
Posodobljeno: 2. 3. 2021, 22.10
Deli članek:

Zgodnje pomladno sonce je v Kopru na sprehajalne promenade pritegnilo sprehajalce, na katere pa so zaradi zaostrene epidemiološke slike prežali tudi policisti.

STA
Policija poziva k spoštovanju epidemioloških ukrepov.

Na družbenih omrežjih je zakrožila fotografija petih policistov s službenim psom, ki pišejo globo trem osebam. Po navedbah gre za mlajši par z mamo, ki ne biva v istem gospodinjstvu. Policisti so jim po preverjanju okoliščin izrekli globo.

»Policisti so med vikendom nadzirali prehajanje regije in uporabo zaščitnih mask ter distanciranja oseb, ki niso iz istega gospodinjstva. Zaznali so kar nekaj kršitev pri prehajanju regij, predvsem več kršitev zbiranja. Apeliramo na vse, da se držijo pravil ohranjanja medsebojne razdalje in uporabe zaščitnih mask za preprečevanje širjenja bolezni,« sporočajo s Policijske uprave Koper.

Gibanje je od sobote za prebivalce obalno-kraške regije omejeno na to regijo. Za prečkanje regijskih meja pa je v veljavi že znanih 12 izjem, med katerimi ni več tiste, ki je dovoljevala prehod regije zaradi obiska trgovine. Prehajanje je dovoljeno tudi v primeru dokazila o cepljenju, negativnega rezultata testa na koronavirus in za prebolele. Pri tem mora posameznik s seboj imeti dokazilo, s katerim izkaže upravičenost do uveljavljanja ene od 12 izjem, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. Policija pri tem odsvetuje vsa neobvezna potovanja na obalo. Prepovedano je tudi zbiranje ljudi.

Za sodno varstvo imate na voljo osem dni

»V svoji pisarni zastopamo številne posameznike, ki so dobili globo zaradi udeležbe na shodu, nenošenja maske, neupravičenega prehoda občinskih meja,« so nam pojasnili v odvetniški pisarni Čeferin. »V vseh primerih mora posameznik, ki prejme globo, ravnati na enega od dveh načinov – ali plačati 'polovičko', s čimer zadevo zaključi in izgubi možnost pravnih sredstev, ali pa v roku osem dni od prejema globe vložiti zahtevo za sodno varstvo.«

»Večina se za to možnost ne odloči, čeprav menijo, da jih je prekrškovni organ kaznoval neupravičeno, saj s tem izgubijo pravico do plačila polovične kazni,« dodajajo v nevladni organizaciji Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD), v kateri se združuje 20 odvetnikov, ki svoje storitve za takšne primere nudijo pro bono.

Glob je veliko, veliko pa tudi zahtev za sodno varstvo

Pravni postopki so dolgotrajni. V odvetniški pisarni Čeferin tako niso zaključili še nobenega primera. »Jutri bomo vložili 29. zahtevo za sodno varstvo,« odgovarjajo na vprašanje, koliko takih primerov so obravnavali, »postopki so dolgi. Zadeva gre najprej na policijo, kjer imajo policisti možnost sami spremeniti globo. Tega se praviloma ne poslužujejo. Nato gredo zadeve na okrajno sodišče,« pojasnjujejo.

Na nevladnike PMVD se je medtem v samo enem mesecu od njihove ustanovitve obrnilo čez 200 posameznikov. »Skoraj polovica primerov je povezanih s prekrški, to je z globami zaradi zbiranj (čez 80) in globami, povezanimi z drugimi covidnimi ukrepi, kot sta nošenje maske in prehod občin. Sledijo primeri, povezani z obveznimi testiranji na delovnih mestih in cepljenjem (čez 50), preostali primeri pa so z različnih drugih področij, med drugim smo zagotovili odvetniško podporo v kazenski zadevi, v kateri eden od politikov na oblasti zahteva obsodbo protestnice zaradi domnevne grožnje.«