Posledice

"Resnično je ni." To je razlog, zakaj ni gripe

B.K., L.K.
1. 3. 2021, 22.36
Posodobljeno: 1. 3. 2021, 22.39
Deli članek:

Ukrepi so naredili svoje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

O aktualnem stanju epidemija novega koronavirusa mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan v Odmevih ni imel povedati veliko – kot je dejal, so se lahko razmere od prvega tedna februarja pa do danes že precej spremenile. Kot primer je ob tem navedel obalno-kraško regijo. Nevarnost je, kot je poudaril, vdor južnoafriške različice, ki lahko okuži prebolevnike in celo cepljene. V tem pogledu bi se še posebej slabo pisalo bolnišnicam.

Na osnovi običajnih testov sicer ni mogoče oceniti, za kateri sev novega koronavirusa gre, je pristavil direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Aleš Rozman. Sumi sicer, da so prejšnji teden imeli primer angleškega seva – sodeč po tem, kako se je širil.

Je pa poudaril, da je bolje imeti opravka s sevom, ki morda povzroča težji potek bolezni, kot pa s takim, ki je bolj nalezljiv.

Prilagajanje

Beseda je nato nanesla na cepljenje. Kot je pojasnil Ihan, ima to dvojno funkcijo, in sicer zaščito človeka pred težjo boleznijo ter zamejevanje širjenja epidemije. V primeru novih različic bi se ta lahko širila tudi med cepljenimi. Ob tem je Rozman poudaril, da se podjetje Moderna s svojim cepivom že prilagaja na južnoafriški sev in da bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi proizvajalci.

Kam pa je izginila gripa? Rozman ni slepomišil: izginila je zaradi ukrepov, je dejal. Pri tem gre v obzir vzeti, da ni tako prenosljiva kot covid-19. Da je resnično ni, je potrdil tudi Ihan. In dodal, da je to dobra šola, kako učinkoviti so ukrepi. Tudi za vnaprej.