Dobre šanse

Potencialno nevarni asteroid Apophis nas bo tokrat obšel, spet se bomo srečali čez osem let

B.K./STA
1. 3. 2021, 21.39
Posodobljeno: 1. 3. 2021, 21.47
Deli članek:

Astronomi ocenjujejo, da obstaja majhna možnost, da bi asteroid trčil v Zemljo leta 2068.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Asteroid 99942 ali Apophis bo v soboto obšel naš planet na razdalji 0,11 astronomskih enot (16 milijonov kilometrov) , kar je le malce dlje kot je od Zemlje oddaljena Luna, poroča ruska tiskovna agencija Sputnik. To pomeni, da bo nebesno telo vidno z Zemlje že s pomočjo manjših teleskopov.

Asteroid, večji od trboveljskega dimnika, naj bi imel možnost ena proti 380.000, da pade na Zemljo leta 2068, so izračunali astronomi iz Univerze na Havajih. A to bo mogoče z gotovo natančnostjo določiti ob njegovem naslednjem obisku leta 2029, ko se bo okoli Zemlje zavihtel tako blizu, da ga bo mogoče opaziti s prostim očesom, saj bo potoval bližje kot celo nekateri umetni sateliti.

Wikipedia
Razdalja med Zemljo, Luno in asteroidom Apophis ob tokratnem srečanju.

"Takrat bomo lahko natančno določili, kje je bil asteroid, ko je obšel Zemljo in to nam bo olajšalo delo za napovedovanje možnosti trka," je v izjavi za javnost dejal astronom na Univerzi v Havajih David Tholen.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je že pred časom dejala, da 370 metrov širok asteroid ne bi povzročil več kot lokalne škode, tudi če bi padel na Zemljo in se pri vstopu v atmosfero ne bi razletel na manjše kose. Vseeno bi škoda lahko bila velika, a ne bi imela razsežnosti naravne katastrofe.