Prilagojeni model C

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o tem, kaj storiti v primeru poslabšanja epidemioloških razmer

J.P./STA
1. 3. 2021, 18.18
Posodobljeno: 1. 3. 2021, 18.23
Deli članek:

V kolikor bi prišlo do bistvenega poslabšanja razmer v državi, šol ne bi zapirali, ampak pouk prilagodili modelu C.

Bobo
Sredi februarja je pouk znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan je za STA potrdil, da so se danes s predstavniki ministrstva za izobraževanje pogovarjali o poteku šolanja v primeru poslabšanja epidemioloških razmer, da ne bi ponovno zaprli šol. V tem primeru bi šolanje potekalo po prilagojenem modelu C, pravi.

V kolikor bi prišlo do bistvenega poslabšanja razmer v državi, šol ne bi zapirali, ampak pouk prilagodili modelu C. "To je prilagojen model C, kar pomeni, da se bo polovica učencev od 6. do 9. razreda izobraževala v šoli, druga polovica pa doma. Naslednji teden se pa zamenjajo, učenci prvih petih razredov pa so ves čas v šoli," je za STA dejal Pečan.

STA
Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan

Sredi februarja je pouk znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov. Danes so se z zimskih počitnic vrnili še šolarji iz zahodnega dela države. Ob vračanju vseh v šole izobraževanje poteka po t. i. modelu B. Pouk v šolah poteka v mehurčku, torej v matičnih učilnicah, učenci pa učilnic ne menjavajo. Tudi malicajo v učilnicah, kosila pa šole organizirajo tako, da se učenci med seboj čim manj mešajo.

Za učence prvega triletja podaljšano bivanje poteka v matičnem razredu, medtem ko starše četrtošolcev in petošolcev pozivajo, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov. Učencem ni treba nositi zaščitnih mask v razredu, so pa obvezne zunaj razreda.

Prav v zvezi s slednjem so osnovne šole po Pečanovih navedbah konec tedna prejele okrožnico ministrstva, s katero priporoča nošenje zaščitnih mask tudi v razredu za učence od 6. do 9. razreda.

V srednje šole pa so se danes s počitnic vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v četrtek povedal, da se je vlada s svetovalno skupino za covid-19 dogovorila, da bodo glede na priporočila stroke na ministrstvu za izobraževanje kljub slabšanju epidemiološke slike v državi priporočili modele, po katerih bi se v šole vrnili tudi ostali srednješolci oz. bi pouk tudi v prihodnje potekal v šolah za vse učence in dijake.