Upravno-epidemiološki nadzor

Je zdravnik, ki se je okužil z južnoafriško različico novega koronavirusa, naredil napako pri presoji ali odločanju? Uvedli so namreč ...

J.P./STA
1. 3. 2021, 15.56
Posodobljeno: 1. 3. 2021, 20.11
Deli članek:

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor po petkovem odkritju okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa pri enem od njihovih zdravnikov ne opažajo dodatnih okužb.

STA

Tudi zaščitni ukrepi ostajajo enaki, saj so bili po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lee Knez zastavljeni za preprečevanje vseh možnih scenarijev. "Imeli smo v mislih tudi južnoafriški sev, zato tista potrditev sama po sebi ni imela vpliva na naše ukrepe, saj so bili ti zelo previdnostno naravnani," je v današnji izjavi za medije dejala Knezova. "Ukrepi, ki sicer veljajo, delujejo tudi proti južnoafriški različici," je dodala.

Okužb zaenkrat ni

V karanteno so napotili skupno štiri zaposlene. To so trije zdravniki, ki si delijo zdravniško sobo, in administratorka. Dodatnih osem zaposlenih je pod strogim nadzorom in na večkratnem testiranju, nazadnje v nedeljo. Podrobneje spremljajo še nekaj zaposlenih, ki so bili v službi v istem času kot okuženi zdravnik, a niso prišli z njim v stik.

Skupno 17 bolnikov, ki so bili v ambulanti okuženega zdravnika po njegovi vrnitvi iz Afrike, so povabili na testiranje. Doslej so se odzvali trije, ni pa znano, če so se ostali testirali kje zunaj kliničnega centra. Gre namreč za bolnike iz celotne vzhodne Slovenije.

"Zaenkrat med izpostavljenimi nismo dokazali nobene okužbe, tako da smo zadovoljni. Vsi so danes zdravi in oddelek nemoteno deluje, kakor seveda lahko deluje, če so odsotni štirje zdravniki," je povedala Knezova.

Brez stikov

Zdravnik z južnoafriško različico virusa je v februarju potoval v Afriki skupaj še s tremi osebami. Okužbo z novim koronavirusom so ugotovili še pri dveh od njih, ki pa ne delata v UKC Maribor.

Okuženi zdravnik je z oddelka za nevrokirurgijo, a je po vrnitvi s potovanja delal le v ambulanti. Po besedah Knezove je bil v torek v službi le kot nadzorni specialist, torej ni imel stika z bolniki ali drugimi zaposlenimi v kliničnem centru, ampak je samo nadziral dežurnega specializanta, ki je zdaj v karanteni. Delo na oddelku se nadaljuje kot prej, operacij zaradi tega primera niso odpovedovali.

Zgolj opozorila

Zaradi odmevnosti primera so uvedli upravno-epidemiološki nadzor, ki bo razčistil, če je omenjeni zdravniki morda naredil kakšno napako pri presoji ali odločanju. "To bomo natančno preučili, zagotovo pa ne bi mogla reči, da je kršil pravila morebitne karantene," je dejala Knezova.

Ravnanja zdravniškega kolega ni želela ocenjevati. "Z nobenim dekretom ne moremo prepovedati potovanj zaposlenim, kakor tudi ne rojstnodnevnih zabav in podobnega. Ves čas pa opozarjamo zaposlene, naj ravnajo odgovorno ter varujejo sebe in druge. Več, kot nam nalagajo vladne odredbe in priporočila, pa ne moremo zahtevati od naših zaposlenih," je dejala.

Nenaden pojav simptomov

Omenjeni zdravnik je danes objavil svoje opravičilo in pojasnil, da se je za odhod v Namibijo odločil na podlagi ugodne epidemiološke situacije v tej državi in delno tudi zaradi izvedbe operacij v eni od tamkajšnjih bolnišnic. Poudaril je, da večkratna testiranja na novi koronavirus pred njegovo vrnitvijo v službo niso pokazala okužbe.

"Ker nisem imel simptomov, sem se ob strogem upoštevanju vseh ukrepov v torek odpravil v službo. Ko so se dopoldne pri delu v ambulanti v UKC Maribor nenadoma pojavili simptomi, sem takoj stopil v kontakt z ustreznimi epidemiološkimi službami, se izoliral in opravil testiranje. Rezultat tega dne je bil pozitiven, zato sem skupaj z epidemiološko službo ustrezno ukrepal, se samoizoliral in identificiral vse možne kontakte," je zapisal v izjavi, ki jo povzema portal Maribor24.si.

Odstop

V UKC Maribor so ob tem potrdili, da je prejšnji teden odstopil s položaja predsednik sveta zavoda Jože Šabeder. Vzrok za takšno odločitev ni znan, saj Šabeder ne komunicira z mediji.

Po poročanju Televizije Slovenija (TVS) sta v ozadju odstopa domnevno cepljenje posameznikov proti covidu-19 mimo vrste, ki naj bi ga bil deležen tudi Šabeder, ter mobing nad tremi zaposlenimi s strani ožjega vodstva UKC Maribor, ki so opozarjali na nepravilnosti. Del članov sveta zavoda naj bi zahteval razpravo na to temo, a je Šabeder po navedbah TVS naredil vse, da je to preprečil.

Seja sveta zavoda je bila predvidena konec februarja, a ni bila sklicana. Po napovedih se bodo člani sveta zavoda še ta teden sestali na nujni seji.