BREZPOSELNOST

Čezmejnim delavcem 1785 evrov, domačim 892

Mihael Korsika
1. 3. 2021, 20.15
Deli članek:

Skupina 5658 volivcev državnemu zboru predlaga, da bi čezmejni delavci lahko prejemali višje denarno nadomestilo za primer brezposelnosti.

STA
Veliko čezmejnih delavcev je zaradi epidemije izgubilo zaposlitve.

Ne zgodi se dostikrat, da državljani izkoristijo ustavno zakonodajno iniciativo in z najmanj 5000 podpisi v državnem zboru vložijo svoj predlog zakona. Še manjkrat se zgodi, da ima takšen zakonski predlog podporo poslanske večine. Ta se obeta predlogu zakona o urejanju trga dela, ki ga je v parlamentarni postopek vložila skupina 5658 volivcev, ki so združeni v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije.

Državni zbor bo v torek opravil drugo obravnavo zakonskega predloga, s katerim želijo volivci, ki živijo v Sloveniji, delajo pa v sosednjih državah, zase doseči višji znesek denarnega nadomestila za brezposelnost. Pristojni odbor državnega zbora za delo je novelo zakona podprl, prav tako dopolnilo SDS in NSi, s katerim bi se najvišji znesek omejil na 1785 evrov bruto. Zaposleni v Sloveniji lahko po veljavni zakonodaji dobijo največ 892 evrov bruto nadomestila za brezposelnost.

Evropska uredba določa, da nadomestilo za brezposelnost za prve tri mesece oziroma za pet mesecev za zaposlitev, ki je daljša od 12 mesecev, refundira država zadnje zaposlitve čezmejnega delavca, vendar slovenska zakonodaja višino tega zneska omejuje, izpostavljajo v sindikatu.

Koronakriza poglobila anomalijo

Anomalija se je poglobila v času koronske krize, ko je največ čezmejnih delavcev v tujini izgubilo delo, saj zdaj dobivajo nadomestilo v višini 892,5 evra, čeprav so v času svoje zaposlitve v tujini po navedbah sindikata za zavarovanje v primeru brezposelnosti plačevali tudi do 20-krat več kot delavci, zaposleni v Sloveniji pri enaki bruto plači.