Do 21. ure in premik policijske ure

Jelinčič predlaga odprtje teras: "Gostinci so obupani, ljudje so živčni, potrebujemo druženje"

Gregor Gruber
1. 3. 2021, 13.16
Posodobljeno: 1. 3. 2021, 14.48
Deli članek:

Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič se je v državnem zboru zavzel za čimprejšnje odprtje teras gostinskih lokalov.

Profimedia
V večini italijanski dežel so lokali odprti. Na fotografiji soboto popoldne v MIlanu.

STA
Zmago Jelinčič meni, da je treba upoštevati, da so ljudje vse bolj razburjeni. Upa, da bo vlada razmislila o njegovem predlogu.

Jelinčič je z besedami izrazil, kar si želi in zahteva veliko prebivalcev Slovenije. »Skrajni čas je, da se odprejo gostinski lokali. Že več kot štiri mesece je vse zaprto, gostinci so obupani, ljudje so živčni; potrebujemo druženje,« je v državnem zboru začel prvak SNS in nadaljeval, da gostinsko spada v »eno najbolj prizadetih panog« v času epidemije koronavirusa. Spomnil je, da je več kot 1300 lokalov zaprtih in da se jih približno 15 odstotkov ne bo več odprlo.

Žinganje po garažah

Gostinci in gostje v lokalih so po njegovi oceni pred jesenskim zaprtjem upoštevali vse ukrepe in priporočila Nacionalnega urada za javno zdravje. »Nosili so maske, mize so bile na razdalji dveh metrov, razkužila so bila na mizah, vhodih, na straniščih,… Zdaj pa se ljudje družijo po garažah in drugih zasebnih prostorih, kjer zagotovo ne upoštevajo ne varnostnih ne higienskih ukrepov. Ali pa se družijo na raznih politikantskih shodih brez mask. Tam pa res lahko prihaja do okužb, « je z besedami do srži problema prodrl Jelinčič.

Zato predlaga, da se lokali začnejo postopoma odpirati. »Najprej terase do 21. ure,« meni Jelinčič in dodaja, da bi se morala prilagoditi tudi policijska ura. Premakniti bi jo morali na 22. uro. Tudi odlok zbiranja do 10 oseb se v lokalih ne bi smel upoštevati, obdržal pa bi zaprte šanke.

Pica iz restavracije in pivo s pumpe

Opozoril je na »še en nesmisel« in ga opisal. Kot vemo, gostinci ne smejo prodajati alkohola, »to je tako kot prohibicija v dvajsetih letih 20. stoletja v ZDA«, je navrgel Jelinčič in orisal zagato nekoga, ki bi rad pico poplaknil s pivom. »Oditi mora na pumpo in si kupit piksno piva, nato pa pico pojest nekje za vogalom.«

Janša vztraja pri nevarnosti širjenja novih različic

Kaj o Jelinčičevem predlogu meni premier Janša? »Ne poznam države v Evropi, ki bi imela podobno število okužb kot Slovenija in hkrati gostinske lokale odprte,« je začel odgovor premier, ki priznava, da sta gostinstvo in turizem med najbolj prizadetimi dejavnostmi. Ve tudi, da ni enako prejemati pomoč kot delati in načrtovati za prihodnosti. »Razumemo to situacijo, ob aktualnem stanju okužb pa je treba tehtati, kaj je prioriteta. Virus se ne širi sam, virus se širi s stiki,« je dejal Janša in se izognil dilemi, kaj prinašajo »kletna« druženja.

Predsednik vlade in stranke SDS je ponovil, da imajo prednosti šole in vladne ukrepe narekuje epidemiološka stroka. Pravi sicer, da je vlada računala, da bi najprej odpirala terase lokalov na Obali, a je tam zdaj presenetil porast okužb s koronavirusom. »Izključno od nas samih je odvisno, kako hitro bodo odprte terase in lokali. Ni pa to garancija, da bo tako ostalo do konca leta,« zre v prihodnost Janša in dodaj, da bo veliko odvisno od »širjenja novih različic virusa, zato moramo biti pripravljeni tudi na morebitni tretji val«.

Do prihoda v rumeno fazo

Jelinčič je vztrajal. Omenil je Hrvaško, kjer so danes odprli terase, Italijo, kjer so v epidemiološko ugodnejših deželah odprti lokali in restavracije. Dal se ni niti Janša. Hrvati da imajo boljšo epidemiološko situacijo, je odvrnil in dejal: »Naredimo vse, da pridemo v rumeno fazo. Do takrat pa bi bilo to (odprtje teres) nerazumno tveganje.