popolna zaustavitev javnega življenja

Vlada razmišlja tudi o popolnem "lockdownu" države

A.S.
1. 3. 2021, 13.06
Posodobljeno: 1. 3. 2021, 13.42
Deli članek:

Zaradi novih različic koronavirusa vlada razmišlja tudi o popolni zaustavitvi javnega življenja.

STA
Premier Janez Janša

Premier Janez Janša na 63. izredni seji Državnega zbora poslancem odgovarja na vprašanja o ukrepih na področju javnih financ, o učinkih sprejetih protikriznih ukrepov ter možnosti za odprtje gostinskih obratov.

Na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert, kako ocenjuje dosedanji spopad Slovenije z epidemijo ter ali načrtujejo še dodatne protikoronske ukrepe, je Janša dejal, da stroka v teh dneh opravlja dodatno oceno morebitnih alternativ pri nekaterih ukrepih, glede na to, da so nekatere dejavnosti dodatno prizadete zaradi dolžine trajanja ukrepov ali pa nastaja druga škoda. Stroka med drugim preverja tudi, ali je ob določenih ukrepih mogoče doseči, da bi lahko že v oranžni fazi vsaj izmenično po dnevih ali tednih omogočili šolanje v šoli tudi za dijake prvih, drugih in tretjih letnikov.

Premier je povedal tudi, da glede na trenutne koronapodatke in to, da so v Sloveniji potrdili primere bolj nalezljivih različic koronavirusa, "ni rečeno, da ne bomo priča situaciji kot v nekaterih drugih evropskih državah v tem trenutku".

Ob tem je pripomnil, da zaradi morebitnega hitrega širjenja novih variant virusa obstaja dilema, ali postopoma, glede na predviden semafor ukrepov zmanjševati rizične stike ali za krajši čas zaustaviti javno življenje, kot so to storili na Češkem in v Veliki Britaniji. Pri tem je izpostavil, da ne gre samo za strokovno, ampak tudi politično odločitev.