ranljiva skupina

Za invalide je rezervirana le peščica delovnih mest

Karmen Grnjak
28. 2. 2021, 20.15
Posodobljeno: 28. 2. 2021, 20.42
Deli članek:

Med osebami, ki s težavo najdejo zaposlitev, so invalidi posebej ranljiva skupina. Po zadnjih podatkih naj bi bilo na območju Slovenije 881.861 zaposlenih oseb, od tega pa je v delovnem razmerju zgolj 35.036 invalidov. Zanimalo nas je, kako je z zaposlovanjem in zaposlenostjo invalidov na območju občin Spodnjega Podravja.

Dreamstime
Invalidnost je velika ovira pri zaposlovanju. Največ invalidov, kar 8136, je zaposlenih v poklicih za preprosta dela, okoli 5000 invalidov pa je zaposlenih v storitvah.

Kraji delovnih mest, kjer so invalidi zaposleni, kažejo slabo perspektivo za zaposlovanje oseb z omejenimi sposobnostmi pri zaposlovanju tudi v prihodnje. Po zadnjih podatkih znaša delež delovnih mest, ki jih invalidi na območju Slovenije zasedajo, manj kot štiri odstotke.

V Ljubljani je delež zaposlenih invalidov krepko pod povprečjem, v štajerski prestolnici pa je od 63.487 zaposlitev delovna mesta zasedalo 2649 invalidov, kar v deležu predstavlja 4,2 odstotka.

Najmanj v Staršah, največ na Ptuju

Na območju Spodnjega Podravja število delovnih mest, ki jih zasedajo invalidi, niha. Med obravnavanimi občinami (nad 4000 prebivalcev) je na območju Starš zaposlenih najmanj invalidov, in sicer zgolj 14. V občini Markovci naj bi bilo zaposlenih skupno 961 oseb, od tega zgolj 2,4 odstotka invalidov. Invalidi so redkeje kot na ravni države našli zaposlitev tudi v občinah Majšperk, Rače - Fram in Slovenska Bistrica.

Mnogo prijaznejše zaposlitveno območje za invalide pa predstavlja občina Kidričevo. Od 4568 zaposlitev delovno mesto zasedata 302 invalida, kar v deležu predstavlja 6,6 odstotka. Po številu zaposlenih invalidov pa izstopa območje mestne občine Ptuj, kjer je bilo zaposlenih 712 oseb.

Podatki Statističnega urada RS nadalje razkrivajo, v katerih dejavnostih invalidi najpogosteje stopijo v delovno razmerje. Močno izstopajo denimo proizvodnja živil, pijač, oblačil, farmacevtskih surovin, kovinskih in lesenih izdelkov, električnih naprav. Dela v tej dejavnosti je opravljalo kar 11.343 invalidov, kar predstavlja skoraj tretjino vseh zaposlenih. Druga najpogostejša dejavnost, v kateri so invalidi zaposleni, pa je zdravstveno in socialno varstvo, kjer je zaposlenih 4262 invalidov. Delovna razmerja v drugih dejavnostih so z invalidi sklenjena v manjšem številu.

Največkrat izvajajo preprosta dela

Invalidi lahko opravljajo delo v najrazličnejših poklicih, kljub temu pa jih v nekaterih poklicih redko najdemo. Tako je na območju države zaposlenih zgolj 164 invalidov v vojaških poklicih. Sicer so zaposleni zakonodajalci, uradniki, strokovnjaki, strokovni sodelavci, zaposleni so tudi v poklicih za storitve in še bi lahko naštevali. Daleč največ invalidov pa po zadnjih podatkih opravlja poklice za preprosta dela, in sicer 8136 invalidov. Delež med 88.297 zaposlenimi v teh poklicih znaša 9,2 odstotka.

V desetih letih do slabih 5000 dodatnih zaposlitev

Na državni ravni se že leta namenja veliko pozornosti spodbujanju zaposlovanja invalidov. Na podlagi Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI) je v veljavi zahteva po kvoti zaposlenih invalidov v podjetjih, ki zaposlujejo najmanj 20 delavcev. Poleg tega zakon zagotavlja še druge ugodnosti za zaposlovanje, in sicer nagrade za preseganje kvote, oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih invalidov, subvencije plač invalidom, plačilo stroškov podpornih storitev in plačilo stroškov prilagoditve delovnih mest in sredstev za delo invalidov.

Rezultat, ki smo mu priča v zadnjih desetih letih, je pozitiven trend pri številu zaposlenih invalidov. Po podatkih Sursa je bilo v letu 2010 na območju Slovenije zaposlenih 30.118 oseb, v letu 2019 pa 35.036 oseb s priznano invalidnostjo, kar pomeni 4918 več zaposlenih invalidov oziroma 16-odstotni porast v številu delovnih mest za invalide.