OdPRTE MEJE

Vlada ukinila kontrolne točke na notranji schengenski meji

Žiga Kariž
27. 2. 2021, 20.00
Posodobljeno: 27. 2. 2021, 20.03
Deli članek:

Kljub strahu, da bi se pri nas razširili različni »tuji« sevi koronavirusa, policije na notranji schengenski meji ni več, posledično niti ne izdajajo odločb o karanteni.

Jure Zauneker
Policija ne mejah ni več stalno prisotna.

Že nekaj tednov je Evropa v krču. Novi sevi virusa, angleški, južnoafriški in brazilski, zmanjšujejo upanje, da bi se lahko že v naslednjih tednih s cepljenjem znebili epidemioloških omejitev, ki hromijo življenje. Bistveno v boju z novimi sevi je v tem trenutku predvsem to, da preprečimo množičen vnos iz tujine. Epidemiološka slika kaže, da smo se znašli na platoju, ko število okužb stagnira, in to nas pomembno oddaljuje od nadaljnjega sproščanja ukrepov.

Prazni mejni prehodi

Zdrava kmečka pamet narekuje, da je treba biti za preprečitev vnosa okužb dosleden pri kontroli na mejah, pregledovati, ali v državo vstopajo ljudje z opravljenim testi, tiste, ki potrdil nimajo, pa napotiti v karanteno. A kot kaže, je naša policija ladjo obrnila v nasprotno smer. Znani bloger Roni Kordiš je tako na svojem blogu opisal, kako se je, ne da bi mu možje v modrem vsaj pomahali, odpravil na izlet v Italijo in nazaj. Nekdanji televizijski voditelj Slavko Bobovnik je na twitterju objavil zapis: »Odlok: Osebo, ki prihaja iz Avstrije, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset dni. Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži negativni izvid testa ... – Komu Aleš Hojs? Na koroških mejnih prehodih ni policistov.«

Policija
Primerjava števila izdanih karantenskih odločb po dnevih

Policija
Za 13 odstotkov manj karantenskih odločb je izdala policija v tednu po ukinitvi nadzora na notranjih schengenskih mejah.

Sprememba z vladnim odlokom

Pri policiji smo preverili, ali drži, da v tem ključnem trenutku policistov na mejah ni. Prejeli smo odgovor, da so se 13. februarja s premembo odloka Vlade RS ukinile kontrolne točke na notranjih mejah z Italijansko republiko, Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko. Policija na kontrolnih točkah tako ni stalno prisotna, še vedno pa preverja vstop oseb v Republiko Slovenijo zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa. Kontrolo prehajanja notranjih mej EU izvaja z izravnalnimi ukrepi na območju celotne države. Mejna kontrola potnikov ob vstopu še vedno poteka na zunanji schengenski meji (torej meji z Republiko Hrvaško), na mejnih prehodih ter kontrolnih točkah na zračnih (letališča Ljubljana (Brnik), Maribor in Portorož) ter morskih mejah (Koper in Piran).

V karanteno se napotite sami

Poraja se vprašanje, zakaj je vlada tako kontrolo ukinila, če pa vemo, da so vse sosednje države še vedno na tako imenovanem rdečem seznamu, ob tem pa smo ravnokar zaključili obdobje šolskih počitnic, ko se je kar nekaj Slovencev kljub epidemiji odločilo, da se odpravijo na pot v tujino. Dovolj zgovoren je primer mariborskega zdravnika, ki se je okužen vrnil s turističnega izleta v Afriko. In kako smo rešili zagato? »V kolikor torej oseba v Slovenijo pride iz katere od držav z rdečega seznama in ni bila ustavljena ter kontrolirana s strani policije, pa bi ji morali v skladu z navodili NIJZ odrediti karanteno in želi uveljavljati svoje pravice, lahko vedno pokliče na policijsko enoto, da ji ta izda ustrezno potrdilo o napotitvi v karanteno v  skladu s petim odstavkom 10. člena ZZUOOP. Lahko pa tudi izpiše potrdilo na portalu eUprave,« pravijo na policiji.

Okužb več, karantenskih odločb manj

In kako se ukinitev kontrolnih točk pozna v številkah? Policija nam je podala podatke za pretekli teden, torej prvi teden po uvedbi novega režima, ki kažejo, da je bilo izdanih skupno 8428 obrazcev potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 13 odstotkov manj kot teden dni prej (9688), od tega je bilo 23 (25) potrdil preklicanih. Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je bilo osebam vročeno skupno 8405 (9663) potrdil o napotitvi v karanteno na domu, 7199 (8578) odraslim in 1206 (1085) mladoletnim osebam, zavrnili pa so jih 69 oziroma 38 manj kot teden dni prej.