obvladovanje epidemije

Bo južnoafriška različica koronavirusa izničila napredek, ki smo ga dosegli?

B.K.
27. 2. 2021, 09.05
Posodobljeno: 27. 2. 2021, 09.08
Deli članek:

Južnoafriška različica novega koronavirusa ni le bolj nalezljiva od standardne variante, proti njej tudi bistveno slabše ščitijo cepiva in prebolevnost.

STA
Bojana Beović

Po tem, ko smo sinoči tudi uradno dobili potrditev, da imamo v Sloveniji prisotno južnoafriško varianto novega koronavirusa, se postavlja vprašanje, kako utegne ta različica vplivati na napredek, ki smo ga dosegli pri obvladovanju epidemije.

Južnoafriška različica je namreč drugačna od ostalih različic po tem, da prebolevnost in cepiva proti njej ne ščitijo dobro, je za Odmeve na RTV Slovenija sinoči dejala infektologinja in dosedanja vodja strokovne skupine na Ministrstvu za zdravje Bojana Beović. Čeprav ta slabša učinkovitost cepiv še ni dodobra raziskana, dosedanji izsledki kažejo, da cepiva pri okužbi s to varianto ne preprečijo blage ali srednje hude bolezni covid-19. “Lahko pa predvidevamo, da je vsaj nekaj zaščite proti hudi bolezni, in to je tisto, kar je najbolj pomembno,” je še dejala Beovićeva.

Infektologinja je ob tem opozorila, da se bodo nove variante na vsak način “širile do neke mere tudi med cepljenimi in prebolelimi,” to pa pomeni, da prekuženost in precepljenost ne bo igrala več tako pomembne vloge, kot smo predvidevali.

K sreči podobnih lastnosti nima angleška različica virusa, ki je sicer “bistveno bolj kužna”, a proti njej ščiti tako cepivo kot prebolelost standardne različice.

Beovićeva je ob tem še komentirala trenutno število okužb. Po njenih besedah je dobra novica to, da se razmere v bolnišnicah umirjajo, a je vseeno potrebno biti pazljiv. Zdaj najbolj zbolevajo “mlajši starostniki”, kar bi utegnilo spet napolniti bolnišnice.