Namibijo kot lovec obiskuje vsako leto

Kdo je zdravnik, pri katerem so potrdili južnoafriško različico koronavirusa?

R.T.
26. 2. 2021, 20.55
Posodobljeno: 28. 2. 2021, 11.29
Deli članek:

Namibija je bila na rdečem seznamu že v času njegovega odhoda.

WFNS 2019 International Meeting in Belgrade
Matjaž Voršič

Minister za zdravje Janez Poklukar je sporočil, da so danes v Sloveniji potrdili prvi primer južnoafriške različice koronavirusa. Spomnimo: V UKC Maribor so pred dnevi potrdili, da se je pri njih okužil zaposleni, ki je bil pred tem cepljen z dvema odmerkoma in se je vrnil iz počitnic v Namibiji. Portal Necenzurirano.si poroča, da gre za namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo dr. Matjaža Voršiča.

Namibijo kot lovec obiskuje vsako leto

Voršič po informacijah portala Necenzurirano.si Namibijo kot lovec obiskuje vsako leto. Tokrat se je tja odpravil, ko je našim severnim sosedom južnoafriška različica koronavirusa že povzročala preglavice. V domovino se je vrnil v soboto, v ponedeljek pa je bil že na delovnem mestu. V službo je prišel tudi v torek, ko so ga v popoldanskih urah testirali in potrdili okužbo. Voršič je po informacijah več virov simptome kazal že ob vračanju domov. 

Po vrnitvi iz Namibije, ki je bila že v času njegovega odhoda na rdečem seznamu, ni šel v karanteno, ker je bil cepljen. Dva odmerka Pfizerjevega cepiva pa je prejel januarja. 

Za operacije na hrbtenici ene najdaljših čakalnih dob

Kot poroča Necenzuirano.si ima Voršič za operacije na hrbtenici v svoji matični bolnišnici ene najdaljših čakalnih dob v državi. Hkrati je brez čakanja za posege in preglede na voljo v številnih zasebnih ambulantah v Sloveniji in tujini. Pacienti, ki čakajo na operacijo laminektomije po redni poti, bodo čakali najmanj leto dni, na operacijo zdrsa medvretenčne ploščice pa 244 dni, je razvidno iz dokumentov, navaja Necenzurirano. Čakalna doba po redni poti v zasebni Kirurgiji Bitenc, kjer je Voršič operiral tudi med drugim valom epidemije, pa je le 70 dni. Dogaja se tudi, da pacienti pregled opravijo v UKC Maribor, nato pa jih Voršič operira v drugi zdravstveni ustanovi. 

UKC Maribor je imel zato v preteklosti veliko število pritožb nezadovoljnih pacientov, ki so morali na operacijo pri Voršiču čakati tudi do tri leta, in nadzorov zdravstvenega inšpektorata, kar je za omenjeni portal potrdila Vlasta Cafnik, zastopnik pacientovih pravic pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maribor.

Voršičevo delo v zasebnih ustanovah zanimalo tudi KPK

Voršičevo delo v številnih zasebnih zdravstvenih ustanovah je po informacijah Necenzurirano.si lani zanimalo tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), ki je med drugim preverjala, na kakšen način je za to dobival plačila. Pojasnil KPK niso dobili.