potrdili prvi primer

Južnoafriška različica koronavirusa tudi v Sloveniji. Poklukar: Današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec

A.S.
26. 2. 2021, 18.07
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 19.46
Deli članek:

Minister za zdravje je potrdil, da so v mariborski regiji potrdili prvi primer južnoafriške različice koronavirusa.

Bobo
Janez Poklukar

"Za južnoafriško različico je ta trenutek znano, da se bistveno lažje oziroma hitreje širi kot različica, ki jo imamo v najvišjem odstotku zaznanega pri nas. To je ta najbolj podatek, ki odstopa od različice koronavirusa, ki ga imamo v večinskem delu v Sloveniji. Kar se tiče ostalega, stopnje bolezni, ki jo prinaša ta nova različica, je še precej neznank. Nekateri viri opisujejo tudi težje poteke bolezni, drugi podatki pa govorijo o tem, da v kolikor je nekdo prebolel oziroma se cepil, praviloma lahko zboli za to različico, vendar naj bi bile te okužbe blažje oblike. Več od tega zaenkrat ni znanega". 

Na izredni popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 je pred kamere stopil minister za zdravje Janez Poklukar in sporočil, da so danes v Sloveniji potrdili prvi primer južnoafriške različice koronavirusa. 

Zdravnik iz UKC Maribor

Minister za zdravje je potrdil, da so južnoafriško različico odkrili pri osebi z območja Maribora, ki se je nedavno vrnila iz Afrike.  Spomnimo: V UKC Maribor so pred dnevi potrdili, da se je pri njih okužil zaposleni, ki je bil pred tem cepljen z dvema odmerkoma. Po neuradnih podatkih gre za kirurga z oddelka za nevrokirurgijo, ki se je vrnil iz počitnic v Namibiji.

"Vemo, da je bila ta oseba cepljena, praviloma je oseba v obdobju, ko ima zaščito proti koronavirusu, vendar je dejstvo, da nekateri podatki po svetu kažejo, da kljub temu, da si cepljen ali si prebolel koronavirus druge različice, lahko zboliš za južnoafriško, medtem ko podatki kažejo, da ponovna oboljenja niso tako huda v primerjavi s tistimi, ki prvikrat zbolijo za koronavirusom," je komentiral Poklukar. 

Z južnoafriško različico virusa najverjetneje okuženi še dve osebi

Epidemiološka služba je ugotovila vse visokorizične kontakte zdravnika, pri katerem so potrdili južnoafriško različico, ter štiri osebe napotila na testiranje (vsi so bili na testiranju negativni), deset oseb, vključno z omenjeno četverico, pa v karanteno. Dve osebi, ki sta se z zdravnikom vrnili iz Afrike, sta zboleli. Najverjetneje imata tudi ti osebi južnoafriško varianto virusa, je dejal Poklukar. 

Dodal je, da dodatnih ukrepov ne bodo sprejemali, saj so epidemiologi zagotovili, da so vsi visokorizični stiki v karanteni.

"Epidemije ni konec"

Iz previdnostnih razlogov se je ministrstvo za zdravje z Nacionalnim laboratorijem in Inštitutom za mikrobiologijo dogovorilo, da bodo iz področja mariborske regije, namesto dosedanjih 10-odstotkov pozitivnih testov, tedensko sekvencionirali 30-odstotkov pozitivnih testov. Gre za previdnostni ukrep, je izpostavil Poklukar.

Dejal je, da današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec: "Kaže na to, da pomladansko rajanje, ki ga gledam po mestnih ulicah ni najboljši zgled situacije, v kateri smo se znašli, zato še naprej vsem apel, da izvajamo osnovne ukrepe".

Odsvetuje potovanja v tujino

Vse državljane je pozval, naj ne potujejo v tujino, če to ni nujno. "Številne države okoli nas imajo ta trenutek težke epidemiološke situacije, slabše kot Slovenija, predvsem pa imajo višje odstotke novih sevov, ki jih zaenkrat pri nas na srečo nimamo," je dejal.

Potrdil je, da bodo v naslednjih dneh pogovori tekli tudi v smeri zaostrovanja vstopa v Slovenijo iz tretjih držav. "Z ministrom Hojsom sva o tem danes že govorila, računam pa, da bo praviloma najkasneje v začetku naslednjega tedna svetovalna skupine pretresla to vprašanje in podala pravilno usmeritev, ki ji bomo sledili," je pojasnil.