Popolnoma uničena

FOTO: Koča na Golteh je v dolgi zgodovini pogorela že tretjič, planinci so pretreseni, za nekatere je predstavljala drugi dom

B.K.
25. 2. 2021, 14.26
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 15.32
Deli članek:

Ena najstarejših koč v Sloveniji, ki so jo sinoči zajeli plameni, je pogorela že tretjič. Mozirski planinci so pretreseni, a za brezup ni prostora.

Planinska zveza Slovenije
Kdaj bo tukaj stala nova koča ne ve nihče, a stala bo, so prepričani planinci.

Kot smo že poročali je sinoči pogorela Mozirska koča na Golteh. Po neuradnih informacijah naj bi požar "zakrivila" plinska jeklenka, zaradi gašenja pa danes na Golteh ni vode, prav tako je zaradi varnosti območje zaprto.

Gasilci so obvestilo o požaru dobili malce pred pol osmo večerno uro in se takoj aktivirali. Skupno je požar gasilo 88 gasilcev s 16 vozili. Gašenje, ki je bilo oteženo zaradi poledenele ceste in strmega pobočja, je trajalo dve uri, a plameni so večino koče zajeli že pred prihodom gasilcev zato je bilo kočo nemogoče rešiti, uspelo pa jim je omejiti požar, je sporočil vodja intervencije Stane Vajs.

Planinska zveza Slovenije
Požar se, zahvaljujoč gasilcem, ni razširil na bližnji gozd.

Med prvimi na terenu je bil tudi predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik, ki ga je dogodek zelo pretresel. "Še vedno ne morem verjeti, da se je to zgodilo našemu društvu. Ta koča je bila zelo pomembna za naše društvo. Lani smo sklenili pogodbo z novo najemnico in te dni smo se z njo pogovarjali o podaljšanju, saj smo bili obojestransko zadovoljni. Koča je bila v poletnem času zelo lepo obiskana in planinci so hvalili osebje in ponudbo," je dejal. O poteku sanacije je sicer še prehitro govoriti, a koča je v preteklosti že dvakrat pogorela in dvakrat so jo postavili nazaj. "Vem, da bo tudi v tretje tukaj nekje stala nova koča," je zatrdil Goličnik.

Planinska zveza Slovenije
Predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik.

Generalni sekretar PZS Damjan Omerzu je ob tem poudaril, da se v zvezi zavedajo problemov s požarno varnostjo, zato so lani med 52 planinskih koč razdelili 152 protipožarnih ampul. "Koča je še posebej priljubljena med obiskovalci v širši regiji, ki jo redno obiskujejo in za mnoge predstavlja drugi dom. Pogorišče smo si danes ogledali skupaj s predstavniki društva, ki so na terenu že od včeraj in se dogovorili o prvih korakih. V naslednjih dneh se bosta sestala vodstvo PZS in društvo ter se bomo dogovorili o nadaljnjih korakih," je glede prihodnosti povedal Omerzu.

Planinci ob tem vse pozivajo, da se v prihodnjih dneh zaradi preiskave požara ne gibljete v okolici koče.

Planinska zveza Slovenije
Ogenj je kočo popolnoma uničil.

Mozirska koča na Golteh je sicer ena najstarejših koč v Sloveniji. Stoji na južnem pobočju Boskovca. Prva Mozirska koča je vrata odprla 5. oktobra 1896, pogorela pa je v času druge svetovne vojne. Po obnovi jo je drugič uničil gozdni požar leta 1950. Po nedavni temeljiti obnovi - prenovili so notranjost, izvedli energetsko sanacijo, predlani so uredili še leseno fasado - je bilo v dveh gostinskih prostorih 70 sedežev in v sobah 57 ležišč. Zaradi ukrepov omejitve širjenja koronavirusa je bila koča zdaj zaprta, njena najemnica Alenka Vetrih pa jo je redno obiskovala in urejala. Nazadnje je bila v njej v torek in po njenih besedah je bilo vse videti v normalnem stanju, so sporočili s Planinske zveze Slovenije (PZS).

Planinska zveza Slovenije
Nedavno so kočo temeljito prenovili.