nezakonito

Ukom še vedno noče plačati STA

B.K./STA
25. 2. 2021, 13.19
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 13.20
Deli članek:

Ukom se spreneveda in odlaga plačilo STA v nasprotju z zakonom, so prepričani v Sindikatu novinarjev.

Primož Lavre
Direktor Ukoma Uroš Urbanija.

Sindikat novinarjev Slovenije vlado poziva k spoštovanju zakonov in jasno zapisane obveznosti ustanovitelja, da bo zagotovil financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA). Po njihovem mnenju se na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) sprenevedajo in plačilo odlagajo v nasprotju s sedmim protikoronskim zakonom. V sindikatu navajajo, da sedmi protikoronski zakon določa, da se za opravljanje javne službe STA v letu 2021 zagotovijo sredstva iz letošnjega proračuna v skladu s sprejetim poslovnim načrtom STA za letošnje leto, ne glede na to, ali je STA z ustanoviteljem sklenila pogodbo ali ne.

Ukom je namreč zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo, saj navaja, da za to nimajo pravne podlage, ker pogodba za opravljanje javne službe STA med Ukomom in STA letos ni bila podpisana.

Sindikat opozarja, da je zakonodajalec izrecno predpisal, da bo ustanovitelj svoje obveznosti do javne službe izpolnil ne na podlagi pogodbe, ampak neposredno na podlagi zakona. Tako obsojajo nadaljevanje vladnih pritiskov na institucionalno in uredniško neodvisnost STA in ogrožanje obstoja javne službe z odtegovanjem in pogojevanjem proračunskih sredstev.