Obetajo se omejitve gibanja

Kaj bo odslej dovoljeno v rdeči obalno-kraški regiji?

S.R.
25. 2. 2021, 11.56
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 12.53
Deli članek:

Kar zadeva področje ponujanja in prodaje blaga in storitev, bodo za obalno-kraško statistično regijo od sobote veljala pravila tako imenovane rdeče faze. A izjeme so številne, med drugim bodo še naprej lahko odprte trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov. Obetajo se tudi nove omejitve gibanja.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Nekatere spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom je na današnji novinarski konferenci predstavil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Veljavnost samega odloka se sicer podaljša za obdobje od 27. februarja do 5. marca.

V odloku se zaradi medresorske usklajenosti spreminja tudi pogoj, povezan s starostjo hitrega testa. Ti po novem ne smejo biti starejši od 48 ur.

Zajc je pojasnil, da se izjeme pri prepovedi v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko, torej vseh razen obalno-kraške regije, ohranijo. Se pa izjeme »ožijo« v obalno-kraški regiji, ki je znova pristala v rdeči fazi. Poleg obstoječih izjem, ki ne zahtevajo pogoja hitrega testa, se tam pod pogojem tedenskega testiranja dovoli tudi obratovanje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov, prodajaln z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijskih prodajaln, specializiranih prodajaln z otroškim programom, prodajaln s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga, tržnic, premičnih stojnic za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, trafik in kioskov za prodajo časopisov in revij, drugih servisnih delavnic s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitev izdelave, vzdrževanja in montaže, storitev nepremičninskega posredovanja, storitev higienske nege (frizerski saloni, kozmetične dejavnosti, pedikura, manikura in dejavnosti salonov za nego telesa), individualnih storitev strokovnega in poslovnega izobraževanja in usposabljanja, storitev salonov za nego živali.

Odprto ostaja vprašanje morebitne omejitve gibanja v po novem rdeči obalno-kraški regiji. Obetajo se določene spremembe, ki jih bo predvidoma na jutrišnji novinarski konferenci pojasnil ministetr za notranje zadeve Aleš Hojs. Zajc tega področja danes ni želel komentirati, saj ne spada pod njegov resor.

Spremembe za taksiste

Kot smo že poročali, so večdnevni protesti taksistov kot kaže vendarle zalegli, saj se bodo morali odslej testirati le še enkrat tedensko. Enako velja za voznike v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu ter izvajalce v avtošolah in uporabnike njihovih storitev. Dokazila o negativnem testu se bodo upoštevala, če so bila izdana v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani nacionalnega laboratorija.

Vlada je, kot je pojasnil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Blaž Košorok, popravila tudi odlok o začasni prepovedi izvajanja preizkusov znanja in podaljšanju veljavnosti potrdil o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav. "To je bilo doslej prepovedano, odslej pa se bodo morali strokovnjaki, ki usposabljanja opravljajo, enkrat tedensko testirati," je dodal po poročanju STA. Spremembo je vlada uvedla tudi na področju žičniških naprav, kjer je po besedah državnega sekretarja spet ubrala regijski pristop.