Vrata je odprla prva Ikea v Sloveniji

FOTO in VIDEO: Otvoritev Ikee v Ljubljani poteka gladko, ob vstopu vsake skupine kupcev je slišati bučen aplavz

A.S.
25. 2. 2021, 10.27
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 12.51
Deli članek:

Pa so jo le dočakali tudi Slovenci: prvo trgovino švedskega pohištvenega velikana Ikea.

A.S.
Otvoritev Ikee v Ljubljani.

Švedski pohištveni gigant Ikea je danes v Ljubljani na območju nakupovalnega središča BTC odprl prvo trgovino v Sloveniji, prav tako je z obratovanjem začela tudi spletna prodajalna. Zaposlili so 400 ljudi, ob odprtju pa so na pomoč priskočili tudi zagrebški kolegi. 

Tehnične težave

Zaradi epidemije koronavirusa so v Ikei uvedli poseben sistem obiskovanja trgovine. Prvih nekaj tednov si morajo namreč kupci termin nakupovanja rezervirati na spletu. Rezervacija je brezplačna, sistem pa so odprli v torek zjutraj. Vsak kupec je prejel QR kodo oziroma dvodimenzionalno kodo, ki jo pokaže ob vstopu v trgovino. Zaradi velikega navala so se že ob samem začetku delovanja rezervacijskega sistema v Ikei soočili s tehničnimi težavami, a so te v nekaj urah odpravili.

A.S.
Otvoritev Ikee v Ljubljani.

V ljubljanski poslovalnici je naenkrat lahko 700 ljudi, kupci pa v prodajalno vstopajo na vsakih 15 minut. Ob vstopu vsake skupine kupcev je iz poslovalnice slišati bučen aplavz.

"Vesela sem, da je Ikea v Ljubljani"

Prvi obiskovalci so po pričakovanjih prišli iz vseh koncev Slovenije. Ker je vsak izmed njih je dobil svoj določen termin za obisk, pretirane gneče pred prodajalno ni, vstop pa poteka gladko. 

Anamarija iz Vodic je skupaj z družino v Ikeo prišla po kuhinjo. Povedala je, da težav z rezervacijo termina niso imeli. "Bila sem presenečena, da smo termin tako hitro in enostavno dobili. Rezervirali smo ga dva dni prej," je dejala. Marjana z Bleda pa je omenila, da je rezervacijski sistem padel ravno, ko je želela rezervirati svoj termin, a da so bile tehnične težave hitro odpravljene. "Prišla sem po nekaj malenosti, omislila sem si tudi novo kuhinjo. Vesela sem, da je Ikea v Ljubljani. Kar me moti, je le režim parkiranja in maske," je povedala. 

Ena najbolj trajnostnih Ikeinih trgovin

Prihod Ikee v Slovenijo je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je dejal, je tokratna otvoritev zaradi epidemije covida-19 bolj mirna. Tudi Janković je podčrtal energetsko učinkovitost objekta.

"Čeprav to ni odprtje, kakršnega smo pričakovali, smo hvaležni, da smo danes tu," je na dogodku izpostavila predsednica uprave Ikea Jugovzhodna Evropa Sara Del Fabbro. Kot je spomnila, so temeljni kamen položili leto in pol nazaj. Ljubljanska poslovalnica je peta poslovalnica na tržišču jugovzhodne Evrope in ena od več kot 450 trgovin po vsem svetu, je še dodala Del Fabbrova na odprtju, ob katerem so posadili drevo.

Vodja trgovine v Ljubljani Cas Lachaert je dodal, da gre tudi za eno najbolj trajnostnih Ikeinih trgovin in med drugim izpostavil sončne celice na strehi, ki jo bodo tudi ozelenili. Prav tako bodo zbirali deževnico, povzema Slovenska tiskovna agencija (STA). 

Kako je z restavracijo?

Ikeina restavracija bo zaradi koronazaostritev do nadaljnjega zaprta, posamezniki pa nekatere jedi, tudi značilno švedsko hrano, še vedno lahko kupijo in se priprave lotijo doma. 

A.S.
Otvoritev Ikee v Ljubljani.

A.S.
Otvoritev Ikee v Ljubljani.

Spletno nakupovanje in prevzem

Za izdelke, ki jih kupci naročijo prek spleta, je omogočena dostava na dom, prav tako pa je prevzem izdelkov omogočen v ljubljanski prodajalni; prevzemno točko bodo vzpostavili tudi v Mariboru

A.S.
Otvoritev Ikee v Ljubljani.