Erjavec zadovoljen

Desus ni več "kul", igrali bodo kot "zmerna opozicija"

G.G./STA
24. 2. 2021, 19.29
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 19.35
Deli članek:

Po včerajšnjih pogovorih med poslanci Desusa se danes razglabljali še na seji izvršnega odbora stranke.

Bobo
Desusovi poslanci bodo do konca mandata delovali kot "zmerna opozicija".

Po Erjavčevih navedbah bo stranka podpirala predloge vlade, ki bodo v skladu s programom Desusa, zlasti glede pravic starejših in upokojencev ter dolgotrajno oskrbo. Ne bodo pa podpirali predlogov ideološke narave in takih, ki bi rušili demokratična načela. Pri predlogih, ki ne bodo povezani z njihovim programom, bodo imeli opozicijsko držo, ne bodo pa po Erjavčevih zagotovilih posegali v možnost posameznega poslanca, da glasuje po svoji vesti.

Štirje poslanci poslanske skupine Desusa, vključno z Robertom Polnarjem, ki pa ni član stranke, so sicer v torek podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Poslanec Jurij Lep je bil vzdržan. Kako bodo ravnali ob interpelacijah, ki so vložene proti trem ministrom, pa se bodo sproti odločali glede na argumente, je povedal Erjavec.

Desus se je sicer januarja pridružila Koaliciji ustavnega loka (KUL), v katero so vključene še opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB. A danes je Erjavec povedal, da v prihodnje ne bodo sodelovali v KUL kot njeni člani, pač pa bodo nastopali kot samostojna stranka v opoziciji. Prav tako ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju z vlado, h kateremu je vlada danes ponovno povabila vse stranke.

Bobo
Karl Erjavec pravi, da ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju z vlado in tudi ne bodo člani KUL.

Podgoršek ne kot Desusov minister

Erjavec je danes ponovil, da tudi minister za kmetijstvo Jože Podgoršek te funkcije ne more več opravljati kot član Desusa. Če bo ostal na položaju, bo v svojstvu neke druge stranke ali kot strokovnjak, ki ga je izbral predsednik vlade. V tem primeru bo Desus po Erjavčevih besedah ugotovila, da je Podgoršku prenehalo članstvo v stranki. O tem je Erjavec, ki je sodeloval na današnjem posvetu predsednika republike Boruta Pahorja s predsedniki parlamentarnih strank na Brdu pri Kranju, govoril tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo. "Povedal sem mu, da minister za kmetijstvo ne more ostati minister v kvoti Desusa, mu pa prepuščamo, da se sam odloči, kakšno vlado si želi in kdo naj opravlja delo ministra za kmetijstvo," je povedal Erjavec.

Sicer pa je Erjavec zadovoljen, da je v stranki prišlo do pomiritve. Spomnil je, da se je stranka lani znašla v zelo turbulentnem obdobju, imeli so dva kongresa. "Danes lahko računamo, da bo stranka delovala umirjeno in v skladu s programom," je ocenil in napovedal tudi sklic seje sveta. Izvršnemu odboru je danes v skladu z napovedjo tudi predlagal, naj svetu stranke predlaga imenovanje novega generalnega sekretarja Desusa, in sicer Zlatka Ficka. To funkcijo zdaj opravlja Lidija Štruc.