PRIPRAVE NA VOLITVE

Ključna oseba v ozadju ni Kučan, pač pa Golobič?

Luka Tetičkovič
24. 2. 2021, 20.06
Deli članek:

Golobič na vprašanja ne odgovarja, a Biščakove izjave jasno nakazujejo, da članom koalicije KUL ob nepokorščini grozi ustanovitev nove sredinske stranke. To bo zahtevala leva javnost, trdi.

Bobo
Han je namignil, da je Golobič imel svojo vlogo pri koaliciji KUL.

Po namigih Matjaža Hana (SD), da je imel pri snovanju koalicije KUL svojo vlogo Gregor Golobič, je Hana na twitterju kritiziral Bogdan Biščak.

Biščak se je nato v ponedeljek v funkciji političnega analitika pojavil v Studiu City na nacionalni televiziji. »Ta prostor za novo stranko lahko nastane v primeru, da koalicija KUL v nadaljevanju ne bo opravila svojega dela. Če se bodo med njimi začela vlečenja vsaka na svojo stran,« je dejal, »če bo kazalo, da lahko Janez Janša znova sestavi vlado, tedaj bo (leva) javnost tako stranko pričakovala.«

»Tem napovedim, da bo takšna stranka ustanovljena, pa za zdaj ne pripisujem resnega namena. Kot je Jože P. Damijan napovedal, je pripravljen skupaj z nekaterimi strokovnjaki nuditi strokovno pomoč, ne pa takšne stranke ustanavljati. Ljudi, ki bi bili pripravljeni takšno stranko ustanavljati, za zdaj ni na spregledu. Če se bo pa situacija razvila v slabi smeri, bo do tega lahko prišlo,« je nakazal Biščak.

Biščakove izjave so pomenljive, saj Golobiča, dolgoletnega sekretarja in nato predsednika LDS, spremlja, že vse odkar se je Zveza socialistične mladine Slovenije preimenovala v LDS in zasedla politični prostor leve sredine. Znotraj LDS je opravljal tudi funkcijo izvršnega direktorja. Zadevo smo poskušali preveriti pri domnevnem izvoru, vendar se Golobič na naše klice in SMS-sporočila ni odzval.

STA
Bogdan Biščak, nekdanji izvršni direktor LDS, ocenjuje, da bo leva javnost zahtevala novo stranko, če v KUL ne bo sodelovanja.

LMŠ: Damijan ni bil resen

S prošnjo za komentar navedenega smo se obrnili na stranko Levica, ki nam ni odgovorila, ter stranko LMŠ. V slednji konkretnega niso komentirali, so pa pojasnili, da je predsednik stranke Marjan Šarec že v začetku julija pozval k iskanju »odrešenika«, in to tudi ustrezno utemeljil. Kot takšnega so najprej podprli Jožeta P. Damijana. »Izkazalo se je, da gospod Damijan ni bil resen v svojih namerah,« komentirajo v LMŠ.

Biščak je nadalje izjavil, da je njegovo »mnenje od samega začetka, da koalicija KUL s to interpelacijo ni mogla izgubiti nič. Če bi jo dobila, bi jo dobila, če bi jo izgubila, pa bi bila tam, kjer je bila prej. Edino, kar bi se lahko zgodilo, je, da bi po neuspeli interpelaciji prišlo do iskanja krivca. Za zdaj kaže, da te igre med njimi ne bo. Vsi zagotavljajo, da nameravajo sodelovati še naprej.«

LMŠ smo zato vprašali, ali so takšni glasovi potiskali vložitev nezaupnice, za katero je bilo po večmesečnem javnem preštevanju glasov jasno, da ne bo uspešna. »Z glasovanjem o konstruktivni nezaupnici se je zaključilo obdobje negotovosti, ki je trajalo (pre)dolgo. Stranka SMC je zamudila zgodovinsko priložnost, da se postavi na pravo stran zgodovine, s tem pa postala najbolj odgovorna za vse stvari, ki jih počne ta vlada,« so odgovorili.