»neodvisnost, nepristranskost, transparentnost«

Član SDS ustanovil Nacionalno tiskovno agencijo, ki naj bi zamenjala STA

Mihael Korsika
24. 2. 2021, 18.28
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 18.35
Deli članek:

Pod okriljem največje vladne stranke SDS je konec januarja nastala Nacionalna tiskovna agencija (NTA), katere glavni urednik in za zdaj edini pisec člankov je član SDS in kolumnist Nove24 Aleš Ernecl. Kot je zapisal na portalu NTA, gre za medijski projekt, »ki si je za dolgoročni cilj zadal ne samo zamenjati ugrabljeno STA, temveč postati nacionalna tiskovna agencija globalnih razsežnosti«.

Bobo
Pod okriljem SDS je konec januarja nastala Nacionalna tiskovna agencija (NTA).

YouTube
Glavni urednik NTA je član SDS.

Ker direktorju vladnega urada za komuniciranje in prvemu uredniku portala in televizije Nova24 Urošu Urbaniji z zaustavitvijo financiranja STA ni uspelo uničiti ali si vsaj podrediti Slovenske tiskovne agencije, se je očitno SDS odločila, da bo ustanovila svojo agencijo.

Moto Nacionalne tiskovne agencije, katere urednik je Aleš Ernecl, ki je lani poleti na twitterju potrdil, da je član Slovenske demokratske stranke, je »neodvisnost, nepristranskost, transparentnost«.

Glavni urednik in za zdaj edini pisec

Portal NTA oziroma Aleš Ernecl – za zdaj je namreč edini pisec člankov – je prvo vest objavil 30. januarja letos. V prvih dobrih treh tednih pa je NTA objavila vsega deset novic, od tega le tri iz Slovenije. Za primerjavo, na Slovenski tiskovni agenciji je zaposlenih okrog 80 novinarjev, ki dnevno v povprečju »proizvedejo« od 300 do 400 novic.

Ernecl je prepričan, da so bile »institucije, ki naj bi bile v lasti slovenskega naroda, ugrabljene in pretvorjene v avtomate brez slovenske duše, brez slovenskega vpliva. Slovenci ne moremo več zaupati domnevno slovenskim medijem, kot sta RTV Slovenija in Slovenska tiskovna agencija, saj ti služijo interesom drugih,« je zapisal na portalu NTA.

Zajem zaslonske slike
Medij, ki ga vodi član SDS, bo nepristranski?!

Večino slovenskih medijev namreč po njegovem prepričanju obvladuje politična »klika«, ki deluje proti slovenskemu narodu. »Zato je danes pred vami Nacionalna tiskovna agencija, medijski projekt, ki si je za dolgoročni cilj zadal ne samo zamenjati ugrabljeno STA, temveč postati nacionalna tiskovna agencija globalnih razsežnosti,« navaja.

Iz postavitve spletne strani NTA je razvidno, da bo očitno v prihodnje nastala tudi televizija NTA. Zavihek s kolumnami je trenutno prazen, prav tako zavihek z naslovom Trgovina. Ali bo v trgovini »neodvisna« NTA ponujala strankarske rekvizite SDS, koledarje s podobami predsednika stranke, bo sicer pokazal čas. Sedež Nacionalne tiskovne agencije je sicer kar domača hiša Aleša Ernecla v Mariboru.

Zajem zaslonske slike
Glavni urednik NTA ne najde dokazov za holokavst.

Zanikovalec holokavsta?

Blokiran račun

Ernecl donacije za svoje delovanje oziroma delovanje NTA prejema na svoj poslovni račun samostojnega podjetnika. Status samostojnega podjetnika je Ernecl ponovno pridobil 1. septembra lani, je razvidno iz javno dostopnih informacij na portalu Gvin. Poleti 2018 je Ernecl prvič odprl svoj s.p., a je deloval manj kot pol leta, saj ga je 28. januarja 2019 zaprl. V tem času je imel zaradi neporavnanih obveznosti osem dni blokiran račun.

Ernecl je pozornost širše javnosti vzbudil lansko jesen. Čeprav se SDS razglaša za velikega prijatelja Judov, Ernecl kot njihov član do danes ni našel dokazov o holokavstu in Hitlerjevem rasizmu. Novinar časnika Reporter Nenad Glücks je bil septembra lani na twitterju udeležen v razpravi o drugi svetovni vojni na Slovenskem, v kateri je sodeloval tudi Ernecl, ki je začel omenjati mite o Hitlerju.

Ko ga je novinar povprašal, za kakšne mite naj bi šlo, mu je Ernecl odgovoril, »da je eden glavnih mitov Hitlerjev rasizem in slovanofobija«. Dodal je, da ima večina evidence o Hitlerjevem domnevnem rasizmu in slovanofobiji epistemološki (spoznavni) status gostilne. 

Ko mu je novinar odvrnil, da obstajajo številna pričevanja o holokavstu, ga je Ernecl pozval, naj mu navede materialne dokaze. »Poslal sem mu fotografijo plinske celice v taborišču Auschwitz. Odgovoril je, da ga je sram zame, ker mislim, da je to kak dokaz. In da blagor ubogim na duhu, kjer sem jaz novinar pomembnega medija. Na fotografijo grmade očal žrtev  Auschwitza se je odzval z besedami, da sem sramota za novinarski poklic. Ko sem mu pojasnil, da so imena žrtev holokavsta med drugim zapisana na strani ameriškega muzeja o holokavstu, je odvrnil, da gre spet za groteskno nizke epistemološke standarde,« je poročal novinar Reporterja.

Zajem zaslonske slike
Ekipa Nacionalne tiskovne agencije (NTA)

Zajem zaslonske slike
Ekipa Nacionalne tiskovne agencije (NTA)

Zajem zaslonske slike
Ekipa Nacionalne tiskovne agencije (NTA)