Ni mutacij, značilnih samo za Slovenijo

Znani najnovejši podatki o razširjenosti angleške in južnoafriške različice sars-cov-2 v Sloveniji

S.R.
24. 2. 2021, 12.00
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 12.25
Deli članek:

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je danes pojasnila zadnje izsledke sledenja novim različicam sars-cov-2 v Sloveniji.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot je pojasnila, je namen tega spremljanja hitro zaznavanje novih, bolj nalezljivih različic, in tudi proučevanje njihovega vzorca širjenja. »Ko se pojavijo, se je treba pravočasno odzvati ter obvestiti domačo in mednarodno javnost,« je dejala.

Načrt spremljanja sicer vključuje pet sklopov, vključno s spremljanjem novih različic pri ljudeh, okuženih s sars-cov-2, analizo odpadnih voda in spremljanjem različic v živalskem rezervoarju. Spoznanja po navedbah Žohar Čretnikove predstavljajo podlago za odločitve tako v medicini kot veterinarski stroki.

Kaj so ugotovili doslej?

Žohar Čretnikova je predstavila rezultate sekvenciranja vzorcev iz obdobja med 1. januarjem in 22. februarjem. Pregledali so 1475 vzorcev, pri čemer so pri 379 vzorcih prisotnost novih različic pregledali na manjšem delu genoma, pri 1096 pa so določili celotne genome. Odkrili so šest primerov angleške različice. Gre za en, januarski primer bolnika, ki se je decembra vrnil iz Združenega kraljestva, pri preostalih petih pa dva prihajata iz jugovzgodne Slovenije, eden iz savinjske in dva iz podravske regije. Južnoafriške in brazilske različice niso zaznali, so pa ugotovili, da v Sloveniji močno prevladuje različica B1.258.17, ki predstavlja kar 78,5 odstotka vseh sekvenciranih genomov. Gre za različico, ki se pojavlja tudi na Češkem, Sloveškem, Danskem, v Avstriji in Švici.

Sicer pa so s slovaškim presejalnim testom, ki je namenjen odkrivanju angleške različice, skupaj pregledali 2018 vzorcev. Test je morebitno prisotnost angleške različice pokazal pri 38 vzorcih, a so jo s sekvenciranjem zaenkrat potrdili le pri petih vzorcih. Pri 18 vzorcih je šlo za druge različice, 15 vzorcev pa je še vedno v procesu potrjevanja, je pojasnila Žohar Čretnikova.

Vlada RS
Močno prevladuje različica B1.258.17.

Skupaj 35

Danes so prejeli tudi rezultate analiz Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, od koder poročajo o dodatnih 28 primerih angleške različice pretežno v osrednjeslovenski statistični regiji. Po navedbah Žohar Čretnikove tako skupaj z že znanim primerom, ki je bil potrjen že v Belgiji, v Sloveniji trenutno beležimo 35 potrjenih primerov angleške različice sars-cov-2 ter nobenega primera južnoafriške oziroma brazilske različice. Poudarila je še, da zaenkrat niso zaznali mutacij, ki bi bile značilne samo za Slovenijo.

Na vprašanje, kaj to pomeni za nadaljnji potek epidemije v Sloveniji, je odgovorila, da je to zelo težko napovedati, a da te različice nosijo potencial, da se razmere poslabšajo. Izpostavila je še, da jih skrbi dejstvo, da gre v veliko primerih za osebe, ki niso potovale v tujino in so se torej okužile lokalno. Vse, ki se vračajo iz potovanj, je pozvala, naj bodo še posebej pozorni na bolezenske znake.