O mesecih pred nami

Janša: Pred nami je tretji val, vprašanje je le, kako močan bo ...

S.R.
23. 2. 2021, 21.03
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 10.19
Deli članek:

Slovenski premier Janez Janša se je v torek po prisegi novega ministra za zdravje Janeza Poklukarja razgovoril okoli trenutnih razmer na področju epidemije in s tem povezanega cepljenja.

STA
Janez Janša

Kot je dejal premier, so bile najave dobav cepiv decembra večje od tega, kar smo prejeli v zadnjih dveh mesecih, pri čemer tudi za prihodnje mesece "nismo optimistični. EU je uspela cepiti samo 4 odstotke prebivalstva. To stanje se mora urediti." Dodal je, da bo Slovenija iskala dodatne možnosti dobave, a poudaril, da so v ospredju varnost, verodostojnost in zaupanje v cepiva, "sicer z nabavami cepiv ne bomo ničesar dosegli."

Po njegovih besedah izkušnje iz držav zunaj EU, ki so na področju cepljenja uspešnejše, kažejo, da cepljenje starejše populacije učinkovito zdravi epidemijo. V prednostne kategorije cepljenja bodo zdaj uvrstili tudi vse tiste, za katere je predpisano obvezno testiranje, gre torej za "šolstvo, za tiste, ki delajo v trgovini, taksiste, vse, ki se morajo obvezno periodično testirati. Med to kategorijo bomo uvrstili tudi Državni zbor in ostale dele kritične infrastrukture."

Janša je še povedal, da so pred nami tedni in meseci, ko bomo še vedno soočeni z epidemijo. "Dejstvo je, da je pred nami tretji val in nove verzije koronavirusa, vprašanje je, kako močan bo ta val." Opozoril je, da se je po sprostitvah v šolstvu in otroškem varstvu "povečalo število okužb med mlajšimi. To sicer ne predstavlja takoj pritiska na bolnišnice, a beležimo tudi porast okužb med starejšim prebivalstvom." Vlada bo v prihodnjih dneh, in sicer po srečanju evropskega sveta, vse poslanske skupine povabila na "pogovor o nadaljnjem spopadanju z epidemijo."

Državni zbor je sicer danes s 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Poklukar je s tem postal 18. minister za zdravje doslej in tretji zdravstveni minister v tej vladi.