Kako SDS prek navadnih državljanov, ki to niso, širi svojo politiko in vpliv

Razkrinkani »dualizem« poslanke Alenke Jeraj

Robert Marin
23. 2. 2021, 18.36
Posodobljeno: 23. 2. 2021, 18.52
Deli članek:

Na Twitterju se pojavljajo profili, ki praktično širijo izključno ideje največje vladne stranke. Kot kaže, pa te profile urejajo tudi politiki SDS sami. Komentarjev jim ne pišejo zgolj študentje prek napotnic, kot je v intervjuju za Svet24 pred leti razlagal nekdanji član SDS Andrej Čuš. Kaže, da je zdaj poslanka največje vladne stranke Alenka Jeraj v komunikaciji z novinarjem nehote razkrila svoj »tajni« profil.

Bobo
Poslanka SDS Alenka Jeraj.

Twitter
Polemika Jerajeve s Koprivo oziroma novinarjem Mihajlovićem je sicer hitro izginila, a kaj, ko je sledi na internetu težko zabrisati

Poslanka SDS Alenka Jeraj se je odzvala na tvit novinarja Dela Novice Mihajlovića o gneči na smučiščih in pri tem nehote razkrila, da uporablja dva profila. Poleg uradnega @AlenkaJerajSDS še »civilnega« @Kopriva60918021. Polemika Jerajeve s Koprivo oziroma novinarjem Mihajlovićem je sicer hitro izginila, a kaj, ko je sledi na internetu težko zabrisati.

»Danes sem bil na enem od od prepolnih slovenskih smučišč. Nisem smučal, ker nisem nor, da bi rinil v tisto gužvo. Videlo pa se je iz aviona, da nihče ne preverja, če kdo ima test. In ja, pivo v oštariji komot dobiš, če lepo vprašaš,« je v ponedeljek zvečer tvitnil Mihajlović. »Na Rogli smo morali pokazati negativni test pri nakupu vozovnice. Pri lokalih je gneča vedno, ne samo sedaj. Meni se zdi, da je zadeva kar lepo tekla. Ni bilo vedno 2m distance, so pa ljudje imeli maske ali šale. Glede na to, da malo pihalo, najbrž ni bilo veliko moznosti 1/2,« je novinarju med drugimi odgovoril profil Kopriva60918021. Drugi del odgovora novinarju pa je prišel s profila @AlenkaJerajSDS: »... za okužbo, sploh ob pretpostavki, da smo bili na smučišču zdravi, saj smo imeli negativne teste. Mene bolj skrbijo gruče po mestih in trgih, kjer ljudje hodijo brez mask. 2/2«

Slovenska »tvitosfera« ne dvomi, da se za profilom Kopriva skriva Jerajeva, ki je, zasačena s prsti v marmeladi, svoj odziv izbrisala. »Alenka jeraj aka Kopriva … #nemejebat ce se kdo sprasuje kako je SdS organizirana. Vsi imajo dodatne fake racune … pol se pa zmotijo in tvitnejo iz napacnega racuna,« se je ob »spodrsljaj« Jerajeve obregnil znani bloger Roni Kordiš. Profesor na mariborski filozofski fakulteti Boris Vezjak pa je Jerajevi predlagal, da toži Twitter zaradi razkrivanja svojih osebnih podatkov. Kakorkoli. Profil @Kopriva60918021 je bil ustvarjen šele letošnjega januarja in ima zanemarljivo število sledilcev, tudi lastnih tvitov je proizvedel bolj malo. Izključno gre za retvite provladno usmerjenih vsebin.

Glas »navadnih« državljanov, ki to ni

O neavtentičnem političnem delovanju oziroma »astroturfingu« te dni obširno pišejo na portalu Pod črto. »Astroturfing« je izraz za ustvarjanje »lažnih javnosti« oziroma produkcija vsebin »navadnih državljanov«, za njimi pa se v resnici skrivajo bodisi podjetja, ki želijo na ta način doseči vtis široke podpore potrošnikov in s tem pridobiti nove kupce, bodisi politične stranke, ki želijo doseči lažni učinek široke podpore za svoje politike v družbi in s tem nove volivce. Novinarji Pod črto so v sodelovanju z inštitutom Danes je nov dan tudi ugotavljali, ali obstajajo indici za obstoj mreže lažnih profilov v Sloveniji, ki so povezani s stranko SDS. V preiskavi so našli skupaj 27 profilov na Twitterju, za katere obstaja visoka verjetnost, da so neavtentični.

Skupno vsem profilom je, da zavajajo s svojo profilno fotografijo. Ta je v večini primerov enostavno ukradena tretjemu uporabniku, v enem primeru sneta s strani za deljenje pornografije xHamster, v šestih primerih pa obstaja precejšnja verjetnost, da je fotografija celo strojno generirana, saj ima vseh šest profilov povsem enako razdaljo med očmi, ugotavljajo na Pod črto. Velika večina objav s teh profilov je namenjena propagandi vladajoče SDS, širjenju vsebin medijev pod njenim vplivom ter napadanju in žaljenju tistih, ki izražajo kakršnokoli kritiko. Samo spomnimo na pogroma nad kuharsko velemojstrico Ano Roš, ki je kritizirala vladne protikoronske ukrepe, ali pa primer zdravnika Riharda Knaflja, ki si je drznil podvomiti v ustreznost ventilatorjev, ki jih je minister Počivalšek nabavil med prvim valom.

Za SDS »kucali« celo prek napotnic

Mare Vavpotič/M24
Nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš je že pred leti spregovoril o »astroturfingu«

O tem, da so ljudje v SDS plačani tudi za to, da komentirajo dogodke na družbenih omrežjih, je že leta 2017 v intervjuju za Novice Svet24 razlagal njihov nekdanji poslanec Andrej Čuš. »To drži in se okrepi za časa volilne kampanje, ko se izkoristi mlade člane in se jih plača prek študentskih napotnic, da pišejo komentarje. Tudi sam sem sodeloval v takem projektu leta 2011, ko je 20 mladih 24 ur na dan v izmenah pisalo na vseh teh glavnih portalih. Ne vem pa, kako so prikazali plačilo stroškov zanje. Tudi na facebooku se vidi, da so zelo agresivni. Tem mladim so obljubljali službe v primeru zmage in oblikovanja vlade s strani SDS. Čeprav se je res oblikovala, od njih službe ni dobil nihče, ti mladi so se počutili prevarane. Raje so kadrovali otroke iz svoje elite, ki sploh nikoli nič niso naredili za stranko,« je dejal Čuš.