zmerna opozicija

V Desusu so se odločili, kako naprej

R.T.
23. 2. 2021, 18.06
Posodobljeno: 23. 2. 2021, 21.33
Deli članek:

V stranki Desus je burno. Odločiti so se morali, kako bodo delovali v prihodnjih mesecih.

DeSUS
Iz kvinteta je po Polnarjevem odhodu nastal kvartet.
Štirje Desusovi poslanci, vključno s Polnarjem, ki ni več član stranke, so danes podprli tudi imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Poslanec Jurij Lep je bil vzdržan.

Po neuspešni ekspediciji Karla Erjavca s konstruktivno nezaupnico iščejo pravo smer. Danes so bili spet na vrsti pogovori med glavni akterji Desusa. Po neuradnih informacijah so se odločili, da svojo pot nadaljujejo s štirimi poslanci, ki bodo delovali kot "zmerna opozicija". To je zvečer potrdil tudi Erjavec, ki je povedal, da bodo besedna zveza "zmerna opozicija" pomeni, da bodo podpirali vse tiste predloge, ki so v korist starejših in upokojencev.

Če je bil Polnarjev odhod med podpornike Janševe vlade že izvršeno dejstvo, pa sta v zadnjih dneh viseli tudi poti Hršaka, ki je v ponedeljek ocenil, da je bil izstop Desusa iz vlade napaka in Simonoviča. Zlasti slednjega, saj se ni podpisal pod januarski predlog konstruktivne nezaupnice. Erjavec se je danes pogovoril z obema, jutri pa bodo vsi štirje poslancisodelovali na seji izvršnega odbora stranke.

V naslednjih dneh se morajo Desusovi poslanci odzvati tudi povabilu Janše k sodelovanju z njegovo vlado, v kateri sicer še vedno dela kmetijski minister Jože Podgoršek. Erjavec je prejšnji teden zatrdil, da sporazuma z vlado ne bodo podpisali, Simonovič pa ga je spomnil, da so poslanci tisti, ki imajo moč in glasove.