Medijska svoboda

Bratuškova: Počivalšku in Toninu bo ob tem "hudo nerodno"

S.R./STA
23. 2. 2021, 16.37
Posodobljeno: 23. 2. 2021, 16.38
Deli članek:

Predlog obrambnega ministra Mateja Tonina, da bi za pregled stanja medijske svobode v Sloveniji k sebi povabili misijo Evropske unije, je odobravajoče sprejela tudi opozicija.

STA
Tonin je v ponedeljek na Twitterju predsedniku vlade Janši predlagal, naj vlada v Slovenijo povabi misijo Evropske unije, ki bi preiskala stanje medijske svobode v Sloveniji. Toninov predlog je na Twitterju podprl Počivalšek, Janša pa je oba tvita poobjavil.

Kot je znano, je minister za obrambo Matej Tonin premierju Janezu Janši v ponedeljek predlagal, da bi k nam povabili misijo Evropske unije, ki bi preiskala stanje medijske svobode.

Tonin je v ponedeljek na Twitterju zapisal, da bi podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova in Evropski parlament največ izvedela, če bi v Slovenijo poslala misijo, ki bi ugotovila dejstva.

Koordinator Levice Luka Mesec je v današnjem odzivu dejal, da bi bilo dobrodošlo, če bi v Slovenijo prišla "neka skupina iz Evrope", ki pa bo morala po njegovih besedah predvsem pogledati, kako se vlada v Sloveniji obnaša do svobodnega medijskega prostora. "Mislim, da jim v resnici ni treba pretirano raziskovati, ker so pri tem povsem očitni. Saj je dovolj, da pogledajo najbolj burne izjave, ki jih naša vladajoča politika vsak dan daje in je povsem jasno, kam pes tukaj taco moli," je še dejal Mesec.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je v odzivu menila, da bo do obiska iz EU prišlo tudi brez povabila slovenske vlade. Ob tem je izrazila prepričanje, da bo tako gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku kot Toninu ob tem "hudo nerodno".

"Smo v 21. stoletju"

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer je v izjavi za novinarje menil, da v Evropski komisiji niso neumni. "Smo v 21. stoletju in danes pravzaprav rabiš pol ure, da si na Twitterju, pa naslednje pol ure na internetu, pa več ali manj vidiš, kaj se dogaja in ne rabiš nobenih posebnih ekspertnih komisij. Že samo to, da ustanavljajo novo nacionalno STA, vam pove, kam to pravzaprav pelje. Jih pa razumem. Stiska je huda in upajo, da bo ta komisija delala eno leto," je dejal Möderndorfer.

Poslanka NSi Iva Dimic je predlog predsednika svoje stranke v izjavi za novinarje pozdravila in se zavzela, da bi do obiska prišlo čimprej.

Janša prejel povabilo

Na pogovor v okviru skupne razprave o medijih v Sloveniji, ki bo predvidoma marca, je premierja Janšo povabila evropska poslanka z Nizozemske Sophie In 't Veld (Renew/D66). Ob tem je v ponedeljkovem pogovoru za TV Slovenija izrazila upanje, da bo premier vabilo sprejel.

Evropska poslanka, ki vodi skupino za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske pravice, pravosodje in notranje zadeve, naj bi na skupno razpravo poleg premierja med drugim povabila še ministra za kulturo Vaska Simonitija, direktorja urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanijo, generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca, varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Ilinko Todorovski in glavno urednico STA Barbaro Štrukelj.