Skrite stiske

FOTO: Nov primer grozljive revščine v naši državi!

Žiga Kariž
24. 2. 2021, 06.53
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 07.46
Deli članek:

Po objavi grozovitih okoliščin, v katerih živi petčlanska družina v Logatcu, so se razmere hitro začele obračati na bolje, a je še vedno dobrodošla vsaka pomoč.

Katarina Goričan
Stanovanje je v stavbi, stari 300 let.

Denarno pomoč lahko nakažete na tekoči račun Humanitarnega društva Križemrok: TRR: IBAN SI56 6100 0000 8119 441 (Delavska hranilnica), namen: POMOČ BOLNI DRUŽINI (zelo pomembno je napisati namen). Naslov društva je: Kamniška Graba 141, 2351 Kamnica. 

Katarina Goričan, srednješolska učiteljica iz Maribora, že leta deluje na humanitarnem področju. S predanostjo in srčnostjo odkriva življenjske stiske tam, kjer jih država ne zazna. Kjer so ljudje bodisi preutrujeni, preplahi ali pa preponosni, da bi prosili za pomoč, čeprav jo nujno potrebujejo. Čeprav je v naši državici videla že mnogo stisk, so jo razmere, na katere je naletela pri družini v Logatcu, pretresle. V hladnem, vlažnem, plesnivem in propadajočem najemniškem stanovanju, ki se nahaja v 300 let stari hiši, živi petčlanska družina: oče, mati in trije najstniški sinovi, stari 14, 16 in 18 let. Mama je onkološka bolnica, ki ima zelo malo možnosti, da bi lahko zahrbtno bolezen premagala. Oče, ki je edini zaposlen in prejema minimalno plačo, je prejšnji teden doživel infarkt. Zaradi posledic bo okrnjena njegova delovna sposobnost.

Katarina Goričan
Prostori so majhni, temni, vlažni in plesnivi.

Niso vedeli, da je tako hudo

Katarina nam pove, da sta dva sinova že do zdaj hodila na letovanja v organizaciji humanitarnega društva Križemrok in so v društvu vedeli, da imajo težave, a da je stanje tako hudo, si niso predstavljali. »Izredno skromni so in veseli vsake pomoči. Oče sicer fizično dela za mizerno minimalno plačo, a zdaj tudi to ne bo več mogoče v takšnem obsegu. Prejemajo socialno pomoč, a ne zadostuje niti za osnovno hrano, kaj šele za obnovo doma,« opiše stanje v družini. Dodaja, da je že stopila v stik s centrom za socialno delo (CSD), ki že zdaj družini financira najem stanovanja, in z Občino Logatec, ki se je na stisko hitro odzvala.

Katarina Goričan
Bivanjske razmere, ki so pretresle številne Slovence.

Dobre novice

Družina bo vesela tudi primernih, torej lepo ohranjenih ali novih oblačil in obutve. Fantje in oče nosijo oblačila velikosti XS, S, M, L in obutev velikosti od 39 do 43, mama pa oblačila in obutev velikosti S oziroma 38.

Zbirna mesta za hrano in oblačila:

- Ljubljana, Infincube, d.o.o., Cesta v Gorce 34C, tel.: 031 800 293 (Saša)

- Logatec, Grega: 041 756 346

- Maribor, društvo Križemrok, Tejo: 041 433 458

- Koper, Romeo: 040 838 074

»Za družino sem že našla obnovljeno dvosobno najemniško stanovanje v njihovi občini in že te dni imamo sestanek s predstavniki občine in CSD, ki lahko omogočijo, da bi se družina preselila 1. marca,« z nekaj dobrimi novicami postreže Katarina, ki je težave družine izpostavila tudi na družbenem omrežju Facebook. Njeno objavo je v zgolj 24 urah delilo kar 2900 uporabnikov facebooka in že včeraj je na pomoč priskočilo veliko ljudi. Oglasila se je celo ortodontska ordinacija iz Maribora, ki bo 16-letniku iz družine podarila brezplačni zobni aparat in mu tako pomagala urediti zobovje, zaradi katerega je med vrstniki večkrat tarča posmeha.

Pomoč družini se zbira prek humanitarnega društva Križemrok. Denarna sredstva se nakazujejo na račun društva (podatke objavljamo v okvirčku), zbirajo tudi oblačila, kot pravi Katarina, pa bo družina prav tako vesela sveže zelenjave, sadja, mesa in žit.

Katarina Goričan
Kot kaže, bi se družina že naslednji teden lahko vselila v drugo stanovanje.