Sovražni govor

Uvedli bi program za reintegracijo nasilnih ekstremističnih skrajnežev

G.G./STA
20. 2. 2021, 09.00
Posodobljeno: 20. 2. 2021, 09.06
Deli članek:

Člani odborov državnega zbora za pravosodje in za notranje zadeve so skupni seji opozorili na stopnjevanje sovražnosti v družbi.

Bobo
Kakšen je nivo komunikacije v državnem zboru?
Horvat je sejo zaključil z ljudsko modrostjo: "Kar seješ, to žanješ; če daješ sovraštvo, boš dobil sovraštvo."

Odbora sta sprejela sklepe, s katerimi med drugim obsojata izražanje, spodbujanje in izvajanje dejanj ekstremističnih skupin, ki so diskriminatorna, sovražna, nestrpna ali nasilna.

Pristojnim državnim organom sta priporočila, naj posebno pozornost posvetijo raziskovanju in preprečevanju pojavov ekstremizma in uvedbo programov za rehabilitacijo in reintegracijo nasilnih ekstremističnih skrajnežev. Pa tudi, naj delovanje ekstremističnih skupin umestijo med glavne prioritete. Vladi predlagata, da preuči potrebo po spremembah zakonodaje, ministrstvu za pravosodje pa dopolnitev opredelitve kaznivega dejanja grožnje na način, da se grožnje s smrtjo državnim funkcionarjem in ustavnim sodnikom ter njihovim družinskim članom preganjajo po uradni dolžnosti.

Resnost primerov se stopnjuje

Sejo so zahtevali v NSi, SDS, SMC, SNS in poslanca narodnih skupnosti. Poslanec NSi Jožef Horvat je v imenu predlagateljev dejal, da se v družbi pojavljajo pozivi k izključevanju ali celo napadom na organizacije in posameznike. Resnost pojavov se nevarno stopnjuje, je dejal.

Kot primere sovražnosti, groženj in žaljivk so poslanci izpostavljali različne znane primere javnih nastopov, tvitov, plakatov in mazaških akcij. Predvsem v vrstah koalicije so izpostavili gesla smrt janšizmu, ki jih vidijo kot grožnjo predsedniku vlade, ter plakate poslancev s kljukastimi križi. V vrstah opozicije pa so opozorili na po njihovem mnenju neprimerne tvite predsednika vlade. S slednjimi premier tudi sam prispeva k napetosti v družbi, je menila Nataša Sukič iz Levice.

Pomesti pred lastnik pragom

Več poslancev je opozorilo na nizek nivo politične kulture in ugotavljali so, da bodo morali tudi politiki pomesti pred lastnim pragom in obsoditi neprimerno komunikacijo v svojih vrstah. Saj se s političnega parketa tak nivo komunikacije prenaša v širšo družbo, ali, kot je dejala Meira Hot (SD) "zgledi vlečejo".

Tudi Jure Ferjan (SDS) je pozval poslance, naj kolege, ki gredo predaleč, opozorijo in naj "politično obračunavanje" poteka z argumenti. Boštjan Koražija iz Levice pa ga je ob tem pozval, naj svoje besede v SDS podkrepijo z dejanji.

Horvat je poslance spomnil na njihov kodeks in dodal, da bi se lahko zavezali, da nekatere besede, denimo golazen ali fašist, nimajo mesta v DZ. Včasih ima občutek, da so tik pred trenutkom, ko "se bo človek dvignil nad človeka".

Smo na negativni spirali, je izpostavil poslanec SMC Gregor Perič. To je po njegovem mnenju mogoče ustaviti le, če se tako odločijo vsi skupaj. "Ni še prepozno, da umirimo vzdušje, ki nas ne vodi nikamor," je povabil poslanec, ki se je tudi sam znašel na nekaterih plakatih. Po mnenju Tine Heferle (LMŠ) ni tako nemogoče, da dvignejo nivo politične kulture.

Prav tako se je za strpnost na vseh straneh zavzel Andrej Rajh iz SAB. Diskreditacije, poniževanja in vzbujanje strahu med volivci po njegovih navedbah niso na mestu.