Smo lahko zaskrbljeni tudi zaradi širjenja okužb s koronavirusom med njimi?

Bomo morali proti covidu-19 cepiti tudi nekatere hišne ljubljenčke?

Senka Dreu / Štajerski tednik
19. 2. 2021, 06.44
Deli članek:

Še vedno velja, da je trenutno širjenje SARS-CoV-2 posledica prenosa virusa med ljudmi. Po svetu pa je nekaj primerov, ko so se s koronavirusom prek ljudi okužile tudi živali.

Profimedia
Raziskovalci so ugotovili, da so mačke in domači dihurji bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom kot psi, vendar omenjajo možnost cepljenja za vse domače živali.

Strokovnjaki tako svetujejo previdnost ob stiku z bolnimi živalmi ter izogibanje stiku s potepuškimi psi in mačkami, glodavci, pticami in netopirji. Spomnimo, da so v Hongkongu pregledali tudi več deset psov in mačk, ki so živeli v tesnem stiku z okuženimi lastniki, vendar so virus SARS-CoV-2 potrdili samo pri dveh psih, ki sta bila sicer klinično zdrava. Prisotnost virusa so v Belgiji zaznali tudi v iztrebkih in izbljuvkih mačke s kliničnimi znaki obolenja dihal in prebavil. Mačka je živela v gospodinjstvu skupaj z osebo, ki je zbolela za covidom-19, vendar pri tem velja opomba, da prisotnost virusa še ne dokazuje neposredno okužbe mačke z novim koronavirusom. 

Mačke bolj dovzetne od psov

Raziskovalci so s testiranjem med drugim ugotovili, da so mačke in domači dihurji bolj dovzetni za okužbo kot psi, rezultati preiskave mačk iz Vuhana pa so pokazali, da se te lahko okužijo z novim koronavirusom. Kot je znano, so prisotnost virusa, ki jo je človeštvu v zadnjem letu tako zagodel, odkrili tudi pri bengalski tigrici v živalskem vrtu newyorškega Bronxa. Žival, ki je kazala znake obolenja dihal, se je z virusom okužila prek svojega oskrbnika, okužbo pa nato prenesla še na šest od sedmih zveri, s katerimi je bila v stiku.

Za okužbo so dovzetni tudi dihurji in kune. Danska vlada je iz strahu pred mutacijo virusa pobila več milijonov kun, ki so jih vzrejali za krzno. Prvi primer domače živali, ki se je okužila z novim koronavirusom, pa je bil v Sloveniji konec lanskega leta potrjen prav pri belem dihurju, ki živi v gospodinjstvu skupaj z lastniki (a ni predstavljal nevarnosti za širjenje okužbe). Dosedanje raziskave kažejo, da živina, prašiči, piščanci in race niso dovzetni za okužbo. 

Nevarnost predstavljajo mutacije

Zato je toliko bolj presenetila nedavna angleško-ameriška študija, iz katere izhaja, da bi mačke in psi v prihodnosti lahko postali razlog za skrb pred širjenjem okužb z novim koronavirusom. To pa bi lahko preprečili z obveznim cepljenjem štirinožnih kosmatincev proti covidu-19. Angleški znanstveniki z univerze v Norwichu in njihovi ameriški kolegi z univerze v Minnesoti se strinjajo, da se živali s tem virusom lahko okužijo, vendar še ni primerov prenosa okužbe z živali na človeka. A pri tem opozarjajo na nevarnost, ki jo predstavljajo mutacije virusa; te lahko vse skupaj postavijo na glavo. Po njihovem mnenju nadaljnji razvoj novega koronavirusa pri živalih dolgoročno predstavlja ogromno tveganje za javno zdravje ljudi, saj se z virusom SARS-CoV-2 lahko okuži »širok spekter gostiteljskih vrst, vključno z mačkami, psi, minki ter drugimi divjimi in udomačenimi vrstami«, kar pa bo mogoče preprečiti samo s cepljenjem nekaterih udomačenih živalskih vrst. Previdnostni ukrep za zmanjšanje tveganja je torej razvoj cepiva za domače živali.

Pri ugledni reviji Virulence največjo težavo vidijo v mutacijah virusa in tveganju, da začne ta prehajati od živali do živali, kar lahko sproži razvoj novega genetskega seva, ki znova preide na človeško populacijo in v nov, sorodni virus, pri čemer se znajdemo na začetku. Zato zagovarjajo razvoj cepiva za domače živali.