konstruktivna nezaupnica ni bila izglasovana

Karlu Erjavcu ni uspelo zbrati dovolj glasov

A.S./STA
15. 2. 2021, 21.31
Posodobljeno: 15. 2. 2021, 22.15
Deli članek:

Vlada Janeza Janše je v DZ uspešno prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici.

Bobo
Karl Erjavec

Erjavec se v politiko vrača, da konsolidira stranko DeSUS. "Nenazadnje sem jo vodil 15 let. Zame je bilo vedno bistveno, da je stranka DeSUS parlamentarna stranka. Zdaj je čas, da stranko pripravim na volitve," je pojasnil.

Kandidatu za predsednika vlade Karlu Erjavcu na tajnem glasovanju namreč ni uspelo zbrati dovolj glasov. Podprlo ga je 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.

Erjavec je po izidu ponovil, da je pričakoval vsaj 43 glasov. Dejal je, da je jasno, da se poslanci in poslanke strinjajo z aktualno politiko Janševe vlade. Prepričan je, da bo ura resnice prišla takrat, ko se bodo državljani podali na volitve.

Spomnimo:

Konstruktivno nezaupnico s predlogom za izvolitev predsednika DeSUS Erjavca za mandatarja je predlagalo enajst poslancev LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SAB. Prvotnim desetim podpisnikom se je namreč pridružil še poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

Kritike na račun obvladovanja epidemije

Celodnevna razprava je postregla predvsem z različnimi ocenami dela vlade. Medtem ko je bilo iz vrst predlagateljev nezaupnice slišati kritike na račun obvladovanja epidemije covida-19 in poseganja v vse družbene podsisteme, so v koalicijskih vrstah prepričani, da vlada dela dobro. Med drugim so izpostavili sprejem več protikoronskih zakonov in večji obseg sredstev na področju oskrbe starejših.

Predlagatelji nezaupnice so vladi očitali veliko zadolževanje in sporne kadrovske menjave v ključnih ustanovah, neuspešno obvladovanje širjenja okužb v domovih za starejše, kritični pa so bili tudi do ukrepov področju mladih, izobraževanja in športa. Predstavniki koalicije so predlagateljem med drugim očitali nekonstruktivno držo in pomanjkanje vsebinskega programa.

Drugo odločanje o konstruktivni nezaupnici od konstruiranja prvega DZ

Današnje odločanje o nezaupnici Janševi vladi je bilo drugo odločanje o konstruktivni nezaupnici od konstituiranja prvega DZ. Državni zbor je na tak način 27. februarja 2013 za novo predsednico vlade izvolil Alenko Bratušek, s čimer je bil razrešen dotedanji predsednik vlade. Tudi tedaj je bil to Janez Janša.