Radosti državnih služb v času epidemije

Koronski dodatki v javnem sektorju zvišali povprečje mesečne plače

G.G./STA
15. 2. 2021, 11.27
Posodobljeno: 15. 2. 2021, 11.34
Deli članek:

Kljub temu, da se je v času epidemije koronavirusa delalo manj, se je povprečna plače zaradi dodatkov v nekaterih poklicih zvišala.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Povprečna bruto plača za lanski december je bila najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, znašala je 2947,41 evra. Najnižja je bila v dejavnosti gostinstvo, kjer je dosegla 1203,63 evra. Tudi povprečna mesečna bruto plača za leto 2020 je bila najvišja oz. najnižja v teh dejavnostih.

Zaposleni v prvih vrstah boja z epidemijo so več kot upravičeni do dodatkov, toda te so prijeli tudi določeni javni uslužbenci, ki so sedeli v pisarnah ali, na primer zaposleni v Zavodu za gozdove Slovenije.

Povprečna mesečna bruto plača za lani je tudi zato lani znašala 1856,20 evra. Od tiste za leto 2019 je bila nominalno višja za 5,8 odstotka, realno pa za 5,9 odstotka. Povprečna mesečna neto plača za lani je znašala 1208,65 evra je bila od tiste za predlani nominalno višja za 6,6 odstotka, realno za 6,7 odstotka, je danes sporočil statistični urad.

Radodarni v "institucionalnem sektorju država"

Povprečna bruto plača za december je bila v zasebnem sektorju nižja od plače za november za 2,9 odstotka. "In sicer predvsem zato, ker je bilo s plačo za december izplačanih manj izrednih izplačil (13. plač in božičnic) kot s plačo za november," so pojasnili. V javnem sektorju je bila medtem povprečna bruto plača za december za 3,8 odstotka višja od plače za november. V institucionalnem sektorju država je bila višja za 4,5 odstotka.

Povprečna mesečna bruto plača za lansko leto je bila od povprečne mesečne bruto plače za predlansko leto višja v obeh sektorjih: v zasebnem sektorju za 4,4 odstotka in v javnem za 7,8 odstotka. V institucionalnem sektorju država je bila višja za 9,9 odstotka. "Tolikšno zvišanje plač v javnem sektorju je bilo med drugim posledica izplačil (izrednih) dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19," so poudarili na statističnem uradu.

Največ dodatkov v zdravstvu in socialnem varstvu

Povprečna mesečna bruto plača za leto 2020 se je v letni primerjavi najizraziteje zvišala v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (za 17,7 odstotka), predvsem zaradi izplačil (izrednih) dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19. Najbolj se je znižala v dejavnosti gostinstvo, za 3,8 odstotka.

Povprečna mesečna bruto plača za lansko leto je bila najvišja v osrednjeslovenski statistični regiji, kjer je znašala 2057,92 evra. Od slovenskega povprečja je bila višja za 10,9 odstotka. Najnižja je bila v primorsko-notranjski statistični regiji, kjer je znašala 1632,87 evra.